Nézz szét az Abaligeti-barlang sajátos belsejében

2017. február 23., csütörtök




Gyönyörű természeti műalkotás, vagy Isten ajándéka? Mindenki döntse el maga.

Az Abaligeti barlangról nem sokan tudnak. Nem az egyik legjelentősebb barlang, de nem kevésbé szép, annak ellenére, hogy népszerűségben eltörpül hazánk többi nagy barlangja között.

1996-ban vették át a barlang kezelését, de a barlang jóval korábban lett felfedezve. Az első latin nyelvű kézirat 1829-ben említi a barlangot, amit eredetileg az itt élő parókia egyik plébánosa használta pinceként.

Ezért is terjedt el később a "Pap lika" név is, mellyel időnként illették a barlangot.

Később ez a pap egy pestis járványban halt meg, de kiépítette a barlang egy részét, mert látta benne a turisztikai lehetőséget.

Az üreg, melyben a barlang is található, 1700 méter hosszú, és tele van hatalmas kőelemekkel is, melyek egy 240 millió éves mészkőrétegben alakultak ki.

Az Abaligeti barlangot végül 2000-ben még gyógybarlanggá is nyilvánították.

A barlangban lévő levegő 97%-os páratartalmú, ezrét rendkívül tiszta a levegője, és ideális asztmás betegek rendszeres, kezelésszerű gyógyítására.

A benne található óriási cseppkövek rendkívül lassan nőnek. Körülbelül néhány száz év alatt egy centit, így több ezer év kellett ahhoz, hogy a barlangban található híres elefánt ormány formáció létrejöhessen.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség


Megtekintések száma: 97098





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet