Nincs annyi Neptunuszhoz hasonló bolygó, mint hittük

2017. január 21., szombat




A számítások félrecsúsztak, kevesebb hozzá hasonló bolygó lehet. De ennek pontosan mi is a következménye az űrkutatásra nézve? Most megtudhatod!

Csak nemrég derült ki új számítási modellekre alapozva, hogy a Neptunuszhoz hasonlónak vélt bolygók teljesen más jellegűek lehetnek, mint eddig sejtették.

Azt gondolták ugyanis, hogy az univerzum bolygóinak közel egyötöde lehet olyan, mint a Neptunusz. Azonban mivel erről kiderült, hogy téves, óriási jelentősége lehet a jövő csillagászati kutatásaiban.

Hogy pontosan miért? Mert ez azt jelenti, hogy az univerzum bolygóinak egyötöd része ismeretlen, tehát még jelenleg nem tudni, pontosan milyen felépítésűek, tulajdonságúak.

Manapság, ahogyan az exobolgók száma drasztikusan növekszik, és szinte naponta fedeznek fel újabbakat, a mérési eredmények igen pontosak.

Azonban a Neptunuszhoz hasonló exobolygók nagy számánál ellentmondásos mérési eredményekre bukkantak.

Feltételezésük szerint a megfigyelések során a bolygók tömegét, körsugarát és hőmérsékletét hibásan értelmezték.

Ez az eddig ismert kis sűrűségű, Neptunusz méretű exobolygók 15-20 százalékára vonatkozik. Az exobolygók nagy részét az úgynevezett tranzit révén fedezik fel, vagyis amikor a teleszkópon keresztül nézve láthatóan elhaladnak fő csillaguk előtt.

A csillag fényében így létrejövő árnyékolódás érzékeny kamerákkal észlelhető és mérhető. A tranzit sugarából a kutatók következtethetnek a bolygó tömegére.

Egyrészt az összefüggés, a hibás eredmények azzal függnek össze, hogy így a jövőben a Neptunuszhoz hasonló objektumokat kevésbé vizsgálnák, mert bár tudományos szempontból nem kevésbé fontosak, az idegenek utáni kutatáson sokat lehet spórolni mind erőforrásokban, mind időben azzal, hogy nem nézik át ezeket a bolygókat.

Azt még nem tudni, milyen állapotok uralkodhatnak valójában a Neptunusz-szerű bolygókon, de mivel jóval közelebb lehetnek csillagaikhoz, hamar elveszíthették a légkörüket, már ha volt nekik.

Ez persze még így sem zárja ki teljesen az idegen élet létezését, azonban az idegenek utáni hajsza során ezek az objektumok lesznek a legkevésbé átvizsgálva a jövő ilyen irányú kutatásai során.

Jelenleg már így is több tucat más jellegű, Földszerű exobolygót tartanak számon, és ezek közül néhány csillagászati léptékben számolva igen közel van hozzánk.

A jelenlegi úrtechnikával ugyan évszázadokig tartana az odautazás, de a mérnökök és szakemberek abban bíznak, hogy az elkövetkező évtizedekben sikerrel járhat a NASA térhajtóművének kifejlesztése, mely lehetővé tenné, hogy nagy távolságokat legyünk képesek megtenni minimális, vagy zéró energiaráfordítással.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 45209





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet