​Norvégiában kórházba került három, AstraZenecával oltott egészségügyi dolgozó

2021. március 14., vasárnap
Nem tudni, hogy az esetnek köze van-e a vakcinához, az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az eseteket.

Vérzés, vérrögképződés, illetve alacsony trombocita szám miatt kórházban ápolnak három norvég egészségügyi dolgozót, akiket AstraZeneca/Oxford vakcinával oltottak be a Covid-19-betegség ellen - közölték a norvég egészségügyi hatóságok szombaton.

Norvégia csütörtökön állította le a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával való oltást, miután Dánia ilyen döntést hozott. Később Izland is felfüggesztette a vakcina alkalmazását. 

"Nem tudjuk, hogy az eseteknek van-e közük a vakcinához" - mondta Sigurd Hortemo, a norvég gyógyszer-felügyeleti hivatal (NMA) egyik magas rangú képviselője a norvégiai közegészségügyi intézettel közösen tartott sajtóértekezleten. Hortemo hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálja a három esetet.

"Nagyon szokatlan tüneteik voltak: vérzés, vérrögképződés és alacsony trombocita szám" - mondta Steinar Madsen, az MNA orvosigazgatója az NRK műsorszolgáltatóban. 

"Eléggé betegek. nagyon komolyan vesszük a dolgot" - mondta Madsen, aki közölte, hogy a hatóságokat szombaton értesítették az esetekről.

Dániának és Norvégiának az oltás felfüggesztésére vonatkozó döntése előtt Ausztria múlt vasárnap felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyag egyik sorozatának a felhasználását egy 49 éves ápolónő véralvadási komplikációk miatt bekövetkezett haláleset és 35 éves kolléganőjének esete miatt, aki tüdőembóliával került kórházba az oltást követően. 

Csütörtökön azonban, szakértőkkel folytatott hosszas tanácskozás után folytatták a vakcina alkalmazását.

Az EMA csütörtökön úgy foglalt állást, hogy a vakcina előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és folytatni lehet az alkalmazását. Európai az oltási kampány felgyorsításáért küzd, miután késlekednek a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinaszállítmányai.

A növekvő esetszám miatt újabb korlátozásokat vezettek be több országban, így Olaszországban és Franciaországban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2947

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet