Növényvédő szerekkel írtjuk ki a méheket, és a termést: a méhek kipusztulása magával ránthatja a teljes élővilágot!

2017. augusztus 30., szerda
Bebizonyították, hogy a méhekre közvetlenül hatással vannak a növényvédő szerek. Magyarországon a méhek éheznek, míg más országokban már megindult jelentős mértékű pusztulásuk. Ez rövid időn belül a beporzás hiánya miatt a mezőgazdaság összeomlását okozhatja, és óriási éhínségek jöhetnek...

Amerikában pusztulnak, Magyarországon pedig éheznek a méhek. Sajnos ilyen következményekkel jár az a válság, amely a beporzók kihalásával fenyeget. A méhek eltűnése évente 1,4 millió ember halálához vezethetne, mivel világszerte sokkal kevesebb gyümölcs, zöldség és gabona teremne.

Éhínség, a méhek globális szintű mérgezése zajlik!

Nagyon riasztó az a kép, amit egyre több mezőgazdász és kutató fest le.

Egy évtizeden belül globális méretű élelmiszerhiánnyal és éhezéssel nézhet szembe az emberiség.

Svájci kutatók nemrég találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot arra, hogy

a mezőgazdaságban népszerű neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerek tényleg ártalmasak a méhekre, méghozzá komoly mértékben.

A tanulmány két fontos és megdöbbentő adattal szolgál. Egyrészt azok a hím méhek, amelyeket megfertőznek az ilyen szerek, átlagosan majdnem 40 százalékkal kevesebb élő spermával rendelkeznek.

A szaporodásuk mellett az élettartamuk is veszélyben: a mérések szerint 32 százalékkal rövidül a növényvédőkkel fertőzött méhek élettartama azokhoz képest, amelyek nem érintkeznek ilyen szerekkel.

Két méh béltraktusának összehasonlítása - a jobb oldali egy egészséges, tiszta vidékről száramzik, a baloldali egy vegyszerekkel és rovarirtóval kezelt földről

Két méh béltraktusának összehasonlítása - a jobb oldali egy egészséges, tiszta vidékről származik, a baloldali egy vegyszerekkel és rovarirtóval kezelt földről.

Persze a növényeket is védeni kell, az ördögi körből tehát más szerek kifejlesztésével lehetne kikerülni, de a gazdaság továbbra is ezeket a szereket használja.

Amerikában a méhpopuláció nagyon jelentős része már kihalt. Komplett kolóniák tűntek már el és a kipusztulási folyamat egyre gyorsul.

Egyes országokba, mint Kínában és Japánban a méheket importálják, annyira kevesen vannak. Sőt,

egyes helyeken már emberekkel végeztetik el kézileg a növények beporzását, hogy tudják tartani a termés hozamot.

mehek

Még meg lehet menteni őket?

Persze maga a méhpusztulás folyamata sok más tényező együttes eredménye, de a most kimutatott eredmények szerint ehhez nagyon nagy mértékben a növényvédő szerek járulnak hozzá.

Sokan attól félnek, hogy ha nem lesz elegendő méh a bolygón, akkor a mezőgazdaság először stagnálni fog, majd a következő években csökkenni, míg végül hirtelen össze nem omlik.

Az emberi fogyasztás ugyanis egyre nagyobb mérteket ölt, és egyre magasabb terméshozamot kell kitermelnie a gazdaságnak a sok éhes száj etetéséhez.

gmo-kukorica

A terméshozam a méhek kihalása miatt csökkenni fog, mi több, lesznek helyek, ahol nem lesznek képesek már szaporodni a növények, és kézileg, emberekkel vagy gépekkel kell elvégezni a beporzást.

Óriási élelmiszerhiány elébe nézünk az elkövetkező 5-10 évben. Amennyiben ez bekövetkezik - és sokak szerint a folyamat már így is visszafordíthatatlan - akkor a bolygó lakosságának kétharmada éhezni fog, és a mély szegénység szintjére süllyed.

A gyümölcsök termését világszerte 23 százalékkal, a zöldségekét 16 százalékkal, a dió- és gabonafélékét pedig 22 százalékkal vetné vissza.

termes-csokkenes

A kutatók úgy vélték, a kisebb mértékű zöldség- és gyümölcskínálat az A-vitamin és a folsavként ismert, vízben oldódó vitaminok hiányához vezetne.

Ezek a tápanyagok különösen a terhes nők és a gyerekek számára fontosak, de a szakértők szerint hiányuk a szív- és érrendszeri panaszok és a rák bizonyos fajtáinak nagyobb mértékű elterjedéséhez is vezethetnek.

Az emberiség által fogyasztott élelmiszerek 30-40 százalékához beporzás szükséges, vagyis jelentősen függünk ezektől az apró termetű lényektől.

Aggódó figyelem követi a méhek tizedelődését, és csak reménykedni tudunk abban, hogy a vegyszerek, rovarirtó szerek használatát forradalmasítják, máskülönben ez elkerülhetetlen globális katasztrófához fog vezetni.

katasztrófa tudomány tömeges kihalás méhek kataklizma


Megtekintések száma: 47272

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet