​Nyakunkon a második hullám? Ha így folytatjuk, a lazaságunk miatt robbanhat be újra a vírus

2020. július 10., péntek
Már itthon sem lehetünk teljesen biztonságban a koronavírustól, a héten két járványgócpont is keletkezett Kelet-Magyarországon.

Az egyik a gyógyfürdőjéről ismert Mezőkövesd, ahol az RTL Híradó értesülése szerint koronavírus-gyanú miatt lezártak egy általános iskolát, miután egy fertőzött tanár egy értekezleten 21 embernek továbbadta a vírust.

Sátoraljaújhelyen egy táborban lett pozitív egy tanár és egy diák koronavírustesztje. A két érintett még Budapesten teszteltette magát, ám már a táborban voltak, amikor megkapták az eredményt. Hogy átadták-e a többieknek a fertőzést, egyelőre nem tudni.

Nem lepték meg a hírek Ócsai Lajos nyugalmazott járványügyi szakértőt.

– Elhamarkodottnak tartom a mozik és más, zárt közösségi terek újranyitását, főleg az emberek maszkviselési szokásait látva. Akik fel is veszik, azok közül is sokan helytelenül hordják, kint van belőle az orruk, ami így tényleg olyan, mintha rajtuk sem lenne. Valahogyan szankcionálni kellene az így közlekedőket és vásárlókat – sorolta Ócsai a bajok okát. A szakember aggódik a nyár végi fesztiválok, koncertek miatt is.

Ott kiabálnak, énekelnek az emberek, így nagyon könnyen terjed a vírus. Vegyes érzéseim vannak a határok megnyitása miatt, hiszen most kontroll nélkül járhat át bárki bárhonnan. Közben túl kevés a szűrés, pedig sehogy máshogy nem lehet megállítani a pandémiát, csak ha a vírushordozókat elkülönítjük – figyelmeztetett Ócsai Lajos.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy nappal korábban az Inforádióban még arról beszélt, hogy Magyarországon a közösségi térben nincsen vírus, illetve alacsony a szintje. Megfertőződni szerinte így külföldön lehet. 

A környező országokban az elmúlt napokban 2-3 ezer között volt az új megbetegedések száma naponta. Magyarországon pedig azért nem szabadult el tavasszal a járvány, mert szigorú intézkedéseket hoztunk, amit az emberek fegyelmezetten betartottak. Míg akkor otthon kellett maradni, Merkely szerint most legjobb szabad levegőre menni, akár a Balaton partjára.

Kerestük az operatív törzset kérdéseinkkel.

„Folyamatosan értékeljük a környező országok járványügyi helyzetét, és ha szükséges, lépéseket teszünk. A hazai járványügyi adatok egyelőre kedvezőek, a sikeres védekezésnek köszönhetően az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma csökken” – tudatta a Koronavírus Sajtóközpont.


Megtekintések száma: 2351

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet