Nyertünk Trianon ügyben: Anglia és Franciaország végre beismerte, hogy hibázott!

2021. szeptember 18., szombat




Elismerték a határkorrekció jogosságát!

Sikeres volt a magyar propaganda!

Kevesen tudják, de valójában óriási jelentőségű volt az egykori magyar propaganda, és sikerült bizonyos dolgokat elérni.

Például azt, hogy végre több év után beismerjék az ellenségeink, hogy jogtalan volt Trianon.

Kérdés az, hogyha ez így van, miért van még mindig hatályban, de ez már egy másik, hosszú és meddő vita lenne…

A lényeg a lényeg: London és Párizs elismerték, hogy jogunk van a határrevízióra!

1927 júniusától, amikor a brit sajtómágnás, Harold Harmsworth, Rothermere lordjának lapja, a Daily Mail 21-én közölte a Magyarország helye a nap alatt. Biztonságot Közép Európának! című cikket.

A magyar közvélemény lelkesen fogadta Nagy-Britannia harmadik leggazdagabb emberének kiállását ügye mellett, és a kor mérvadó bulvárlapja nyilvánvalóan sikerrel befolyásolta az angolszász átlagember gondolkodását is.

A megítélésünk ugyanis visszájára fordult.

Aztán végül jött a beismerés, amibe még ma is sokan beleborzongunk.

Beleborzongunk, mert elismerték, hogy igazságtalanságot követtek el egy teljes nemzet ellen.

Mindent összevetve az 1930-as évek második felére Párizs és London belátta, hogy a trianoni végzés elhibázott volt, szolid korrekcióról érdemes lehet beszélni.

Az első bécsi döntést, a Felvidék déli, csaknem 12 ezer négyzetkilométernyi, 84 százalékban magyarok lakta déli sávjának visszacsatolására a nyugati nagyhatalmak is áldásukat adták.

Kárpátalja visszafoglalása sem váltott ki komolyabb ellenkezést, és talán Erdély kérdésében is el lehetett volna érni valamit.

Aztán jött a II. világháború, és Magyarország új határait ugyanaz a nagyhatalmi politika nyeste vissza, amelyik létrehozta.

Kevésbé ismert, hogy 1947-ben, a párizsi béketárgyalásokon a nyugati szövetségesek hajlandók lettek volna kompromisszumot keresni Erdélyt illetően. A II. bécsi döntés 43 ezer km2-t juttatott volna vissza Magyarországnak, ez így nem maradhatott volna, a terv 22 ezer négyzetkilométerről szólt.

Beleborzongunk az egészbe, mert ennek ellenére nem tették teljesen semmissé Trianont, és a nemzetgyalázó diktátum ma is érvényben van…

OSZD MEG másokkal is!

érdekes magyarország politika trianon


Megtekintések száma: 63404





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet