Óceán boríthatja a második Földet!

2016. október 7., péntek
Valószínűleg hatalmas és mély óceánjai vannak a Proxima b planéta felszínét. A kérdés már csak az, hogy élet is lehet-e a bolygón?

A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül keringő bolygó felszínét szinte majdnem biztos, hogy óceán borítja.

Komoly felfedezés lehet

A planétát nem régen fedezték fel, és már a felfedezésekor is úgy tartották, ez lehet a második Föld. Sokan csak találékonyan Föld 2-nek hívják, mert a bolygó összetétele, naptól való elhelyezkedése és egyéb tulajdonságai kísértetiesen hasonlítanak bolygónkéra.

Az égitest a lehető legjobb távolságra van saját napjától, a hőmérséklete ezért ideális mind a folyékony víz jelenlétére, de még az élet kialakulására is.

Egyébként már a felfedezés idején is ejtették a tudósok és csillagászok, hogy a bolygón nagy mennyiségű folyékony víz lehet, éppen a naptól való tökéletes távolsága miatt.

A lakható zónán belüli elhelyezkedés nagyban növeli az élet kialakulásának lehetőségét is.

A Proxima Centauri 4,24 fényévnyi – 40 billió kilométeres – távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

A szakemberek feltételezték, hogy a Proxima b lehet az első exobolygó, amelyre űrszonda látogat, ha meglesz hozzá a megfelelő technológia.

A Proxima b tömege egyébként szintén hasonlít a Földünkére, de 1,3-szor nagyobb a Földénél, nagyjából 7,5 millió kilométer távolságban kering a csillaga körül – ami jóval kisebb mint a Föld-Nap távolság.

Élet is lehet rajta

Először azt feltételezték, hogy a napjától való távolság nem elég nagy, és csak forró, vagy gőzölgő állapotban lehet rajta víz, ami nem a legkedvezőbb az élet számára.

Azonban a Proxima Centauri vörös törpe kisebb és ezerszer gyengébb a Napnál, ami azt jelenti, hogy a Proxima b a lehető legjobb távolságban van ahhoz, hogy megfelelő körülmények legyenek rajta az élethez.

Éppen ezért, és a legújabb mérésekre alapozva francia kutatók azt állítják, szinte bizonyos, hogy van óceán a bolygón, innen pedig már nagy az esélye annak, hogy élet is van rajta.

Sőt, nem csak víz, atmoszféra is jelen van a planétán, ami szintén az élet feltételeit erősíti. Mivel a bolygó elég apró a többi bolygóhoz képest – mint Földünk is – elég sűrű lehet rajta a légkör ahhoz, hogy a felszíni élet biztosított legyen.

Ezért szinte biztos, hogy ugyanaz a vékony, gázokkal teli atmoszféra veszi körül a Proxiba b-t is mint saját Földünket.

tudomány csillagászat űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 122101

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet