Ők Európa 12 leggazdagabb családja: a kontinens világhatalmi elitjei

2018. április 6., péntek
Az egyik legnagyobb magyar származású oligarcha épphogy csak ráfért erre a listára!

12. Soros György

Vagyon: 17.1 milliárd font (6498 milliárd forint)

A magyar születésű Soros György amerikai tőzsdei spekuláns, pénzügyi befektető. Soros tőzsdei akcióit gyakran illették a “legális, de amorális” jelzőkkel. A legismertebb ilyen az angol font elleni spekulációja volt 1992-ben, aminek hatására sok angol élete megtakarításait veszítette el. A milliárdost vádolták már a malajziai, a thaiföldi és a hongkongi gazdaságok gyengítésével. Soros György az ultraliberális eszmék és baloldali politikai erők (így Hillary Clinton tavalyi kampányának) egyik legfőbb támogatója. Bár zsidó származású, mégis Izrael egyik legfőbb kritikusa, az Izrael-ellenes palesztin csoportok és az Izrael delegitimálásán dolgozó szervezetek fő szponzora.

11. Axel Dumas

Vagyon: 17.3 milliárd font (6674 milliárd forint)

Dumas 2013 óta irányítja a Hermes International divatházat, amely luxus ruházati cikkeket árusít. A Dumas család 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a csak 2015-ben négymilliárd dolláros forgalmat bonyolító cégcsoportban. Axel Dumas hatodik generációs örököse a cégcsoport alapítójának, Thierry Hermesnek, aki 1837-ben hozta létre a vállalatot. A Hermes olyan luxuscikkeket árul, mint a kb. másfél millió forinttól induló Kelly, vagy a két és fél millió forinttól induló Birkin női táskák – de van belőlük 14 millió forintot érő darab is.

10. Az Oeri / Hoffman család

Vagyon: 18.4 milliárd font (6992 milliárd forint)

Az Oeri–Hoffman klán a hatalmas svájci gyógyszerészeti vállalat, a Roche alapítóinak az örökösei. A céget 120 évvel ezelőtt, 1896-ban alapította Fritz Hoffman-La Roche. A gyógyszercéget tulajdonló családok hamar felállítottak egy professzionális management csapatot a vállalat operatív igazgatására, a családtagok igyekeznek a háttérben maradni.

9. A Henkel család

Vagyon: 18.7 milliárd font (7106 milliárd forint)

A Henkel család tulajdonában álló vállalat állítja elő a Henkel, a Persil mosóporokat, illetve a Fa márka is az övék. Az 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég központja a németországi Düsseldorfban van, a 2015-ös évben a vállalat operatív nyeresége 2.9 milliárd euró volt. A céget Fritz Henkel alapította 1876-ban. Napjainkban a Henkel család három generációjának 80 tagja birtokolja a cég részvényeinek az 59 százalékát.

8. Stefan Persson, Lottie Tham és családjuk

Vagyon: 21.7 milliárd font (8246 milliárd forint)

A svéd testvérpár (képünkön) tulajdonában van az édesapjuk által 1947-ben alapított H&M divatcég jelentős része. Stefan tulajdonában van a cég 38 százaléka, míg Lottie a részvények 5 százalékával rendelkezik. Stefan mindhárom gyermeke milliárdos, és 2009-ben az egyik fia, Karl-Johan Persson át is vette a vállalat ügyvezető-igazgatói székét.

7. Bernard Arnault

Vagyon: 23.6 milliárd font (8968 milliárd forint)

Bernard Arnault Franciaország leggazdagabb embere, az LVMH luxusmárkákat tulajdonló cégcsoport vezérigazgatója. A cég olyan márkákról ismert, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior vagy a DKNY. Arnault először édesapja építőipari vállalatában dolgozott, 1984 óta foglalkozik luxusmárkák jogainak a megvásárlásával és azok felfuttatásával. Nem mindegyik befektetése térült meg: a La Tribune nevű francia gazdasági újságba hiába fektetett 150 millió eurót, azt később kénytelen volt eladni.

6. Liliane Bettencourt

Vagyon: 25 milliárd font (9500 milliárd forint)

Bettencourt a világ leggazdagabb asszonya, a gyermekeivel együtt a L’Oreal kozmetikai vállalat 33 százalékos tulajdonosa. Liliane 15 éves korában csatlakozott az édesapja, Eugene Schueller által alapított kozmetikai céghez, eleinte samponokat címkézett. Az apának sötét múltja van: az 1930-as években Schueller alapította és finanszírozta a La Cagoule nevű szélsőséges fasiszta szervezetet, amely a nácikkal működött együtt a második világháború idején.

5. Stefan Quandt és Suzanne Klatten

Vagyon: 25.4 milliárd font (9652 milliárd forint)

A mesés BMW-vagyon örökösei kerülik a nyilvánosságot. Van okuk rá. Stefan és Suzanne a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels felesége korábbi házasságából született fia, Harald Quandt gyermekei. Magda Goebbels 1921-ben házasodott össze Günther Quandttal, akivel nem sokkal később született meg közös gyermekük, Harald. Magda 1929-ben vált el Günthertől és 1931-ben házasodott össze Goebbelsszel. A háború végéhez közeledve, Hitler bunkerrendszerében Magda mind a hat – Goebbelstől született – gyermekével saját kezűleg végzett, mielőtt a férjével együtt öngyilkosságot követtek volna el. 2007-ben egy dokumentumfilm nagy vihart kavart Németországban, amelyből kiderült, hogy a háború idején a BMW cégcsoport milyen embertelen körülmények között dolgoztatta a koncentrációs táborok rabjait.

4. Sergey Brin

Vagyon: 26.1 milliárd font (9981 milliárd forint)

Az egykori Szovjetunióban született Brin a Google társalapítója. Ő a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az elnöke és a világ 12. leggazdagabb embere. Brin ötéves volt, amikor a szülei – a zsidókat érő negatív megkülönböztetés miatt – kivándoroltak az Egyesült Államokba. A Forbes magazin egyik toplistáján Brin és üzlettársa, Larry Page a világ 5. legnagyobb hatalommal rendelkező személyeiként szerepelnek. Brint az Economist újság a “Felvilágosodás Embere” jelzővel illette, mivel az üzletember célja “a világon megtalálható információ rendszerezése, elérhetővé és hasznossá tétele”.

3. Karl Albrecht (ifj), Beate Heidter és családjuk

Vagyon: 27.1 milliárd font (10298 milliárd forint)

A testvérpár az Aldi (ALbrecht DIszkont) élelmiszer-áruházlánc társalapítójának, a 2014-ben meghalt Karl Albrechtnek (képünkön balról) a gyermekei és örökösei. Napjainkban már több mint 10 ezer Aldi áruház működik, 18 országban, évi 50 milliárd dolláros forgalmat generálva. A diszkont áruházlánc termékeinek 90 százaléka kizárólag az Aldi üzletekben kapható. Az Aldi némely helyszínen dupla garanciát ad a termékeire: ha a vásárló elégedetlen, akkor állítólag nemcsak kicserélik a terméket, de a pénzt is visszaadják.

2. Ingvar Kamprad és családja

Vagyon: 38.4 milliárd font (14592 milliárd forint)

A svéd üzletember az IKEA bútorüzletek alapítója. Ingvar hírhedt spóroló – egy 1993-as Volvóval jár és a repülőkön sem utazik első osztályon. Szorgalmazza, hogy a papírlapok mindkét felére írni kell, a teás filtereket többször felhasználja, a karácsonyi ajándékokat leértékeléseken veszi meg és állítólag többször is megfigyelték, hogy éttermekből magával vitte a kis só és bors tasakokat. A svéd üzletember gyerekként gyufák adásvételével kezdte. Látva, hogy a fia milyen jól bánik a pénzzel és milyen kiváló eredményeket ér el az iskolában, az édesapja 17 éves korában egy nagyobb összeget adott neki. Ingvar ennek segítségével alapította meg az IKEA-t.

1. Amancio Ortega

Vagyon: 50.2 milliárd

A spanyol Ortega 1975-ben alapította meg az Inditex divatházat, amelynek legismertebb márkája a Zara. A spanyol milliárdos a világ második leggazdagabb embere. Ortega még soha sem adott interjút, és annak ellenére, hogy a világ egyik vezető divatcégének a vezetője, eddig általában farmerben és pólóban látták. A Zara egyik különlegessége, hogy rendkívül gyakran, heti kétszer jön ki új ruhákkal, illetve szinte semmit sem költ reklámozásra. A brandnek sikerült szegények és gazdagok tetszését egyaránt elnyernie. 

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Vigyázó Blog

érdekes hihetetlen érdekesség soros világhatalmi elit szupergazdagok


Megtekintések száma: 21962

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet