Ókori agyagedények lehetnek a Föld mágneses mezejének megismeréséhez

2017. február 15., szerda
Hihetetlen dolgokat árulhatnak el nekünk ezek a leletek.

Sokat elárulhatnak a mágneses mezőről

Egyedi pecsétjeleket nyomattak bele az uralkodók az agyagedényekbe több ezer évvel ezelőtt. Ezek a jelek, és az agyag sajátos szerkezete elvezethet minket a Föld mágnese mezejének megismeréséhez, és annak múltja is feltárulhat a tudomány előtt.

Arról van szó ugyanis, hogy ezek segítségével képesek feltérképezni azt, hogy hogyan is változott a bolygó mágneses mezeje a Krisztus előtti időkben, és az milyen hatással volt a bolygónkra.

A tudomány régóta tudja, hogy a Föld mágneses mezeje folyamatosan változik. Ez nem csak azért következik be, mert a bolygó magja is folyamatosan lassul és változik, hanem mert ez rengeteg tényező együttes hatásának az eredménye.

Eddig nem sokat tudtak a múlt mágneses mezőt illető változásairól elmondani, ez azonban nemrég megváltozott, amikor Jeruzsálemben agyagedényeket találtak, és a rajtuk elvégzett analízis meglepő eredménnyel zárult.

Arról van szó ugyanis, hogy egy 600 éves periódusról kaphatunk részletes képet a Krisztus előtti időkből.

Váratlan eredmények

Az ókori Júdea királyságában az edények fülére olyan pecséteket nyomtak, melyek egy-egy uralkodó egyedi jeleit tartalmazták.

A lenyomatok aszerint változtak, hogy éppen ki volt a király, így ezen pecsétek tanulmányozásával pontosan meg lehet állapítani az adott fazekak korát.

Lisa Tauxe, a Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója kollégáival elvégzett új vizsgálatában ezt a tényt, illetve az edények anyagának sajátos tulajdonságát használta fel ahhoz, hogy megvizsgálja a korszak mágneses mezejének változásait.

Az agyag ugyanis megőrzi annak a mágneses mezőnek a nyomát, melyben kiégették.

Részletekbe menően arról van szó, hogy az agyagban még amikor forr és lágy, képesek elrendeződni a mágneses részecskék.

Egy egyenes vonalat vesznek fel, melyből megállapítható, hogy mekkora volt az erősségük. vagyis ennyi idő távlatából is megállapítható az, hogy milyen felépítésű, és erősségű volt a Földünk mágneses mezeje.

Jelentősen legyengült

Korábban is sejtették, és találtak is több bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a mágnese mező jelentősen meggyengült a múltban.

Ezt a mostani vizsgálat is kimutatta, ugyanis az adott korszakban, amikor az agyagedények készültek, a mostaninál sokkal gyengébb volt a magnetoszféra.

Ez a hatás világszerte érzékelhető volt, és feltehetően egy mágneses legyengülés vagy pólusváltás előtt, vagy után lehetett.

A legjelentősebb gyengülés az űrben érzékelhető mezőben 27 százalékos volt, és 31 éven át tartott a Krisztus előtti 8. században.

tudomány történelem föld


Megtekintések száma: 167669

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet