Ókori város rejtőzik Budapest alatt

2016. október 17., hétfő
A római kori Aquincum városa nyugszik Budapest utcái alatt. A pestiek tehát egy földalatti város romjai felett élik mindennapjaikat. De vajon mikor szakad be végleg a föld?

Rengeteg Budapesten élő lakos van tisztában azzal, hogy a Budapesti utcák javarésze egy régi római kori városra, az Aquincumra épült.

Másoknak erről fogalma sincs, és ez már eleve egy megdöbbentő információt jelent számukra.

Sok elmélet és mérés szerint komplett, egészben megmaradt városrészek rejtőzhetnek a föld alatt, amik egyszer talán a felszínre kerülhetnek különféle okok miatt.

Eredetileg egy római város volt itt

Budapest területének írásos történelme egészen addig a bizonyos római kori városig nyúlnak vissza, melyet Aquincumnak neveztek.

Ezt a várost a jelenlegi történelmi ismereteink szerint körülbelül 89 környékén alapíthatták, majd építhették meg.

A munkálatok éveken át folytak, mire elnyerte a városias formát. Aquincum egy kelt település közelében jött létre, mely a Duna jobb partján lévő területeken helyezkedett el.

Később Aquincum 106-tól a egészen a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. Legendás központja volt az országnak, és számtalan legenda megemlíti a titokzatos, és virágzó várost.

Budapest alatt rejtőzhet a titkos város

Régóta tudott a legenda, és sokan biztosak is benne, hogy Budapest utcái alatt megmaradt városrészek rejtőzhetnek.

Ezeket eleinte nem tudta senki bizonyítani,de az elmúlt években több független földalatti mérés kimutatta, hogy valóban vannak Budapestnek olyan részei, ahol a néhai Aquincum romos épületeinek maradványai még megtalálhatóak.

Óbuda alatt lehet a legtöbb ilyen terület, ókori blokk. Ezek rendkívül értékes leletek lehetnek, így sok régész és kutató csodálkozik azon, hogy senki sem próbált még meg illegális úton lejutni Budapest alá.

A 2000 éves Aquincum nemcsak a jelenlegi romterület, hanem a teljes budai oldal és a pesti belváros területe is.

Titokzatos csőtörések okozója is lehet

A városban egyre gyakoribbak a csőtörések, és a szóbeszédek szerint ennek több oka is lehet, mely Aquincumhoz kapcsolódik.

Könnyen elképzelhető – ám nem bizonyított -, hogy a csőtörések, és az útbeszakadások szorosan összefüggnek az egykori „földalatti” város létezésével. – írja a ripost is egyik cikkében.

Nem egy esetben történt már olyan, hogy komplett autókat nyelt el a föld, mert beszakadt az út, és ezek a járművek néha vezetőikkel együtt belezuhantak a mély hasadékba.

A rengeteg csőtörés és vízszivárgás fellazíthatja a talajt, és megtörténhet, hogy teljes római kori városrészek kerülnek felszínre ennek következtében.

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség történelem


Megtekintések száma: 54155

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet