Okostelefonok szénhulladékból? Megvalósulhat a zöldenergia?

2016. október 18., kedd




A jövő okostelefonjainak gyártása a jövőben átállhat a zöldenergia elvére, vagyis energiafogyasztás segítségével fogjuk őket szénhulladékokból előállítani.

Hamarosan, néhány éven belül komolyan átalakulhat a mobiltelefonok gyártásának technológiája.

No azért nem kell a gyárakat egyből ünnepelni, nem csak, és kizárólag a zöld energiára való átállás ténye hozta lázba őket, hanem a profit is. 

A zöldenergiára való áttérés ugyanis csökkentené a költségeket, de hosszú távon mindenki nyer vele, mert egy tisztább, élhetőbb világot eredményez.

A mai készülékek, televíziók, távkapcsolók, mobilok, tabletek mind-mind olyan alapanyagokból készülnek, melyek erősen szennyezik a bolygót.

Bár igen fontosak számunkra, a ritkaföldfémek, mint amilyen a szkandium és az ittrium is, igen gyéren találhatók meg koncentráltan és gazdaságosan kitermelhető módon a földkéregben.

Jelenleg a bányászat 90 százalékát Kína végzi – az Egyesült Államok épp idén zárta be egyetlen lelőhelyét, ami sok kérdést felvet a témában.

Egyes cégek ugyanis arra készülnek, hogy megtörjék a már jól bejáratott gyárak nagy ipari fölényét, és zöldenergia elvén állítsanak majd elő mobiltelefonokat.

Egyes vegyészmérnökök szerint, mint amilyen Evan Granite is, szinte minden elem, ami a földkéregben van valamilyen szinten kapcsolódik a szénhez is.

Rájöttek, hogy az egyetlen út az lehet, hogy felvegyék az egyre növekvő kereslettel a versenyt, ha más alternatívák után néznek.

Az országban évente 5 százalékkal növekszik a kereslet, így igen sürgető az, hogy egyfajta forradalom menjen végbe a nagyobb gyárakban.

Ismeretes, hogy a szénhasználat minden egyes lépése, így a bányászat, a tisztítás és az égetés is ritkaföldfémmel dúsított anyagokat hoz létre.

Az új, elméletben létező eljárás lényege az, hogy a jelenleg hulladéktárolókban raktározott, feleslegesnek ítélt melléktermékeket összegyűjtsék, majd gazdaságos és környezetbarát módon használható elemmé alakítsák.

Lényegében így aktív szénhulladékokból tudnánk mobiltelefonokat, tableteket, és egyéb háztartási, vagy egyéb gépeket előállítani.

És amire sok gyár és cég szeme is felcsillanhat amellett, hogy ez az egész buli környezetbarát: rengeteg gazdasági és anyagi előnnyel is járhat.

Sok esetben a kibányászott szén elégetése után több milliárd dollár értékű ritkaföldfém marad felhasználatlanul.

Ha ezeket felhasználnánk, akkor jelentős energiafelhasználási és anyagi megtakarítások keletkeznének, és összességében egy sokkal környezet barátiabb gyártási eljárást tudnának felmutatni.

A nyers pala egy ammónium-szulfát oldószerrel történő öblítése segíthet összegyűjteni a széngyártás korai fázisában keletkező ritkaföldfémeket.

Az elkövetkező években tehát óriási sorsdöntő fordulat várható a technológiák megreformálása ügyében. Első lépésben rengeteg tesztet és kísérletet fognak elvégezni az Amerikában található szénüzemek egy részében, hogy az elméletben működő technológiát kísérleti alapokon a gyakorlatba emeljék.

Ha minden jól megy, az elkövetkező 20-30 évben minden nagyobb gyár áttérhet majd a zöld technológiára, és talán ég a bolygót is képesek leszünk így jobbá tenni!

tudomány technológia technika zöld energia zöldenergia környezetvédelem


Megtekintések száma: 40390





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet