Olcsó a megújuló energia: hamarosan elérhető lesz az ingyen áram?

2017. január 26., csütörtök




Nem kell sok idő, hogy teljesen átalakuljon az energetikai szektor, és teljesen megváltoztassa hétköznapjainkat.

Új megoldások, még precízebb tervek, és egy olyan rendszer van kialakulóban és a papírra vetve, mely néhány évtizeden belül valóban elhozhatja azt, hogy a családok háztartása gyakorlatilag nem fog pénzbe kerülni, legalábbis az elektromos áram, és a meleg előállítása semmiképp.

Persze ma még ez igen utópisztikusnak tűnhet, valóban jó esély van rá, hogy megvalósul.

Néhány évtized biztosan elég lesz, hogy a napenergiát maximálisan ki tudjuk aknázni kis, akár néhány háznyi területen is.

Nem csak a háztartások fogják saját magukat ellátni a megélhetéshez szkséges elektromos árammal, hanem óriási naperőművel fognak létesülni a sivatagokban, ez pedig előre vetítheti, hogy komplett városokat fogunk tudni pusztán napenergiával működtetni.

Mint ismeretes, a Marokkói-sivatagban felépült az elmúlt években egy hatalmas, egyre csak bővülő naperőmű, mely a világ jelenlegi legnagyobb ilyen naperőműve. A tervek szerint a folyamatos bővítés hatására egy akkora komplexumot hoznának létre, mely egész Európát képes lenne árammal ellátni.

Persze nem azt jelenti, hogy azonnal, hiszen idő kell, de ha stratégiailag fontos lesz a nyugati államoknak, és nagy jelentősége lesz, hiszen onnan fog érkezni az energia, megindulhatnak az afrikai beruházások, Marokkótól egyre beljebb terjedve.

Az energiaipari cégek nem örülnek

Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az energiaipari cégek örülnének majd a dolognak. Idővel nem fognak tudni megélni, ezért a jövőben arra számítani lehet, hogy teljes átalakulás megy végbe a piacon.

Lesznek, akik elhullnak az üzleti életben, míg mások túlélnek, és átalakulnak.

Valószínű, hogy a kormányok meg fogják idővel adóztatni ezeket a megújuló energiaforrásokat, és egy egységes adórendszer alakul ki, mely jól fogja tudni kezelni őket.

Ezek az adók nem lesznek azonban magasak, mert az emberek gyomra nem fogja bevenni azt a lehúzást, amit ezzel el szeretnének érni a nagy energetikai vállalatok.

A legtöbb piaci szereplő végül be fogja látni, hogy a jövőnek már nem lehet tovább útját állni, és előbb-utóbb minden maradi, konzervatív értékeket képviselő energetikai céget felfal az energiaforradalom.

Terjedőben a megújuló energia

Kínában a politikai vezetés igen elszánt a megújulók térnyerésének támogatásában, 2034-ig 360 milliárd dollárt szeretnének a megújuló energiatermelésbe fektetni.

Csaknem 100 szénerőműnél pedig leállították a tervezési és kivitelezési munkákat. A közel-keleti országok is meglehetősen elszántak ezen a téren, az Egyesült Arab Emirátusok például 2050-ig 70 százalékos dekarbonizációt (azaz az acél karbontartalmát szeretnék csökkenteni a felületi rétegekben) kíván véghezvinni az áramszektorban.

Hazánkban még ugyan ennyire nem jó a helyzet, de a hétköznapi tapasztalatokat véve is egyre több olyan háztartással találkozni, ahol a lakók napelemeket szereltettek fel a házuk tetejére.

A napenergia egyre divatosabb is lesz, egyes statisztikák szerint a magyarok közel fele szívesen nyit a megújuló technológiák felé.

tudomány technológia technika zöldenergia


Megtekintések száma: 60901





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet