​Oltakozunk, vagy ismét korlátozások jönnek? Ősztől minden változik

2022. július 29., péntek
A tudósok elmondták, mi várható, és hogy kellemetlen fordulatokat hozhat a járvány.

A majomhimlő durva meglepetéseket fog okozni

2022-ig csupán néhány majomhimlős esetet jelentettek az Egyesült Királyságban, melyek kivétel nélkül nigériai utazásokhoz kapcsolódtak.

A mostani első brit esetet még május 7-én azonosították, azóta már 16 országban összesen 300 feletti a fertőzöttek száma.

A tudósok ugyanakkor még nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy mi történhetett, így az sem biztos, hogy egy új mutációnak köszönhetően terjed gyorsabban a vírus.

Sokkal inkább tűnik a mostani kitörés egy véletlenszerű eseménynek a kutatók szerint.

Graham Medley úgy véli, nem valószínű, hogy az esetek száma a Covidhoz hasonlóan „robbanásszerűen megnövekszik” a lakosság körében.

A fertőző betegségek specialistája szerint azonban a járvány több hónaposra is elhúzódhat, mivel folyamatosan csökken majd az érintkezések száma, de ez nem fékezi meg teljesen a terjedést.

„A Covidhoz hasonlóan a majomhimlő-járvány előrehaladtával is fordulatokra számíthatunk”

-tette hozzá.

Oltakoznunk kell?

A himlőoltásokat a legtöbb országban még 1980 előtt beszüntették, miután az Egészségügyi Világgyűlés a betegséget felszámoltnak tekintette. Mivel a vakcina a majomhimlő ellen is védelmet nyújt, így ezt a fertőzést is kordában tartotta az afrikai országokban.

Az oltás beszüntetésével azonban egyre csökkent a majomhimlő ellen védett emberek száma, emiatt a vírus könnyebben terjedhet állatokról emberre, majd az emberek között is, ami pedig növeli egy komoly járvány kialakulásának kockázatát.

Sok szakember úgy gondolja, hogy az oltások ismét megoldást jelenthetnének a visszaszorításban.

Dilemma, beoltatni mindenkit?

A nagy kockázata ennek a diskurzusnak ott van, hogy ennyi erővel minden “sz-r” ellen oltassa be magát az ember? Tehetné fel a kérdést az átlag, valamilyen szinten jogosan.

Ha egy ponton csak így lehetne visszaszorítani, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elő fogják írni az oltást.

Hogy mennyire kell majd ezt megindokolniuk, megint egy másik kérdés.

Mivel a majomhimlő nem terjed annyira drámaian, mint a covid, ezért nem valószínű, hogy teljes lezárások jönnének, de semmit sem lehet kizárni.


Megtekintések száma: 39201

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet