​Oltás: új korszak indulhat - jön az első "második generációs", hatékony vakcina

2021. április 12., hétfő




A CureVac átírhatja a járvány elleni harcot!

Nem kispályázik a német CureVac biotechnológiai cég, amelynek vakcinája még nem kapta meg az európai felhasználási engedélyt, de cég már gőzerővel gyártja a dózisokat. A fejlesztők új korszakot akarnak nyitni az koronavírus-oltások terén.

A német CureVac biotechnológiai cég, amely a koronavírus-oltások gyors fejlesztéséhez használatos mRNA géntechnológiai egyik úttörője, azt reméli, hogy még a második negyedévben felzárkózhat Európában a vakcinák szállítói mellé – írja a CNBC. A cég vezetőségének várakozás szerint már júniusban megkaphatják készítményük európai felhasználási engedélyét. Franz-Werner Haas, a CureVac vezérigazgatója azt mondta a hírportálnak, hogy közel vannak a hármas fázisú, azaz nagy létszámú tesztelés lezárásához, amit hamarosan követhet az engedélyezés.

"Várakozásaink szerint április végére, május elejére meglesznek azok a tesztelési adatok, amelyeket be kell nyújtanunk az eljáráshoz. Így arra számítunk, hogy június elején megkaphatjuk az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a zöld jelzést. A tesztelés időrabló része leginkább az, hogy ki kell várni, hány beoltottban alakul ki a koronavírus-betegség. Ennek alapján lehet megállapítani a vakcina hatékonyságát"

- mondta a cégvezető.

Ezt követően az EMA megkezdheti gyorsított engedélyezési eljárását, amit a koronavírus-járvány miatt vezettek be. A lényeg, hogy a gyártók folyamatosan nyújthatják be a készítményeikről szóló dokumentációt, miközben a meglévő adatok elemzése már folyik.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió 455 millió dózis CureVac-vakcinát rendelt, amely az mRNA technológiával készül.

Külön érdekesség, hogy a vállalat már megkezdte a dózisok gyártását, miután mindenképpen el akarja kerülni, hogy gondjai akadjanak a szállítással. Egyben nagyon úgy tűnik, hogy nincsenek kétségeik a készítményük biztonságosságáról és hatékonyságáról, hiszen az engedélyek megszerzése előtt elkezdték a gyártást, amelyek egyébként számos európai üzemben végeznek.

A CureVactól egy éve azt várták, hogy az elsők között lesz a koronvírus-vakcina kifejlesztésében, ám erről fél évvel lecsúsztak. A cégvezetés szerint ez nem gond, mert két év múlva senkit sem fog érdekelni, melyik gyógyszergyártó, hol végzett ebben a versenyben, viszont a pluszidőt arra használhatták ki, hogy javítsák készítményük piaci esélyeit. 

Az oltásuk nem igényel mélyhűtést és egy dózisa kisebb mennyiségű, mint a jelenleg használatos oltások egy-egy dózisa.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3236





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet