​Oltási útlevél: számít, hogy melyik vakcinával oltottak

2021. március 2., kedd
Óriási a zűrzavar?

Egyre több az oltási útlevél, és egyre kevésbé világos, mi szerint ítélik majd meg egymáséit az egyes államok. Egyelőre úgy néz ki, hogy leginkább a vakcina típusától függ, hogy elfogadják-e az igazolványt a határőrök. Úgyhogy a magyar hatóságok ezt az adatot nem szerepeltetik a védettségi igazolványon.

Felső-Bajorországban is van már ilyen - egyelőre szimbolikus - dokumentum, még nem jogosít semmire, de a hatóságok azt ígérik, hamarosan meglesz hozzá az adminisztratív háttér. 

Úgyhogy az önkormányzatok el is kezdték szétküldeni az igazoló kártyákat mindazoknak, akiket már beoltottak.

Egyikük boldogan lobogtatta: azt mondta, mindig magánál fogja tartani, hogy ha kell, fel tudja mutatni. Ez egy újfajta szabadság - tette hozzá a riporter kérdésére.

Mások számára ez nem ennyire felszabadító. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem fair, mert az oltási kampány a vártnál lassabban halad. Németországban például még csak a lakosság 2 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Egy férfi arról beszélt, hogy megosztó a helyzet, és ez aggodalommal tölti el. Hivatalosan nem kötelező az oltás 

- magyarázta -, de az oltási útlevéllel közvetetten mégis csak az lesz. Kérdés például, hogy vajon elutazhat-e az ember nyaralni, ha nincs beoltva.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7970

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet