Olyan anyagot sikerült előállítaniuk a tudósoknak, mely MINDENT megváltoztathat majd!

2017. október 18., szerda




Svéd kutatóknak sikerült elérniük az áttörést, mely létrehozott egy olyan anyagot, ami MINDENT megváltoztathat a jövőben.

A tökéletes mesterséges pókfonalat, mely olyan erős, hogy egy Boeing utasszállítót is el lehetne húzni vele.

Végre rájöttek, hogyan lehet előállítani a tökéletes pókfonalat. Már régóta zajlanak különféle kísérletek arra vonatkozóan, hogy igazi pókselymet állítsanak elő.

A pókfonál ugyanis annyira erős, és olyan jó szakítószilárdsággal rendelkezik, hogy hatalmas súlyoknak tud ellenállni.

Nevezetesen egy egész utasszállítót meg tudnánk vele tartani a levegőben, vagy el tudnánk húzni.

A rögzítés technológiában, vagy a ragasztásban hihetetlenül nagy előnyét vennénk, de ezer meg egy felhasználási módja lehet.

A Svéd Agrártudományi Egyetem és a Karolinska Intézet szakértői lépésről lépésre fejlesztették ki azt a módszert, mellyel létre lehet hozni a tökéletes mesterséges pókfonalat.

A Nature Chemical Biology-ban publikált tanulmányukban a kutatók arról számolnak be, hogy kilométer hosszú, igazi pókselyemre hasonlító fonalat tudtak létrehozni.

A pókselyem azért is különleges anyag, mert emberbe és más állatba is könnyen beültethető. Ez azért van így, mert a szövetek jól képesek tolerálni az anyagát, ugyanakkor nagyon rugalmas, és rendkívül erős. Erősebb, mint az acél.

Már évek óta kutatják, hogyan lehetne mesterségesen előállítani ugyanis hatalmas hasznát lehetne venni az orvostudományban is.

Először a pókok tenyésztésének felgyorsításával próbálkoztak, de ez nem hozott kimondott termelékenységi szempontból értékelhető eredményt.

Később egy úgynevezett biomimetikus fonási eljárásban gondolkodtak, azonban nem jártak sikerrel, mivel a vízben oldható pókselyem baktériumokkal és egyéb termelő rendszerekkel történő előállítása nem könnyű feladat.

Éppen ezért általában erős oldóanyagokat használtak a fonófolyamatok során, ez azonban nagyban gyengítette az anyagát.

Most a svédeknek sikerült előállítania mesterséges pókselymet, amihez nincsen szükség pókokra. A mesterséges selymük az eredetihez hasonlóan vízben oldható, lehetőség nyílik arra, hogy a proteineket extrém koncentrációban oldják.

Egy egyszerű, és hatékony eszközzel tudják szabályozni még azt is, hogy milyen vastagságú, és hosszúságú pókselymet állítsanak elő.

Bár a technológia még nem teljesen tökéletes, és még néhány problémát ki kell küszöbölni, hamarosan iparilag is elő tudjuk állítani nagy mennyiségben a pókselymet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen bizarr


Megtekintések száma: 216251





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet