Olyan dolgot találtak az univerzumban, ami ellentmond a tudománynak... és 50-szer nagyobb a Napunknál!

2017. november 12., vasárnap
A csillagászok nem akármit fedeztek fel. Ha ez igaz, akkor néhány dolgot pontosítanunk kell az univerzum ismeretével kapcsolatban...

Nemrég azonosítottak valamit, ami teljesen átírhatja a csillagok haláláról alkotott elméleteket.

Mindemellett a kozmológia alapvető törvényeinek felülvizsgálatára is rákényszerítheti a tudósokat, mivel könnyen lehet, hogy valamit nagyon rosszul tudunk a galaxisról.

A szupernóva-robbanás egy olyan jelenség, amit az emberiség már egy ideje ismer a csillagászat által. Azonban addig úgy gondolták, hogy minden esetben arról van szó, hogy a robbanást követően az adott csillag fogja magát, és kimúlik, megsemmisül.

Egy nemrég végzett megfigyelés azonban a kozmológiai törvényeknek is ellentmondó módon teljesen más végkövetkeztetést mutat.

A Las Cumbres Obszervatórium rábukkant valamire. Egy ritka kivételre, ami talán nem is lehet annyira ritka, ezt még nem tudjuk...

Egy olyan objektumra, amely az 50 év során többször is felrobbant. Peter Nugent. a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és a tanulmány társszerzője a W. M. Keck Obszervatórium oldalának azt mondta, korábban nem láttak hasonlót.

Bár a színkép egy normál, hidrogénben gazdag szupernóvát mutatott, az objektum legalább négyszer lassabban fényesedett ki, illetve halványult el, mint ami elvárható.

Az iPTF14hls nevű szupernóvát 2014 szeptemberében fedezték fel. A Las Cumbres Obszervatórium csillagászai csak később vették észre, hogy elhalványodása után az objektum ismét fényesebbé vált.

A korábbi adatok elemzése felfedte, hogy az érintett helyen 1954-ben is rögzítettek egy robbanást. Úgy tűnik, hogy az égitest túlélte a detonációt, majd 50 év múlva ismét robbant.

Az objektum legalább 50-szer nehezebb a mi Napunknál.

Több kutató is úgy véli, hogy az ellentmondóm jelenség és folyamat magyarázata lehet akár az si, hogy az objektum olyan nagy és forró volt, hogy antianyagot állít elő a magja...

Ettől a csillag instabillá vált, így ismétlődő kitöréseket produkált. A folyamat akár még évtizedekig is eltarthat, mire az objektum végleg megsemmisül, és fekete lyukká alakul.

A szakértők korábban úgy gondolták, hogy efféle jelenség csak a korai Univerzumban fordulhatott elő. „Olyan, mintha egy ma is élő dinoszauruszt találnánk”

- mondta Andy Howell a Las Cumbres Obszervatórium szupernóva-kutató csoportjának vezetője.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 35079

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet