Olyan dolog derült ki a cukrokkal és az energiaitalokkal kapcsolatban, melyek romba dönthetik ezen sejtmérgek iparát!

2018. augusztus 22., szerda




Károsak, ráadásul HATÁSTALANOK is?! Durva dolgok tárultak fel kutatások során.

Nincs szükség az energiaitalokra? Egy friss brit kutatás kimutatta, hogy a sima cukros víz is legalább annyira hatékony, ha a teljesítmény fokozásáról van szó, mint bármelyik energia- vagy sportital.

[dropcap]A[/dropcap] Bath-i Egyetem kutatói szacharóz- és glükózalapú italokat teszteltek hosszú távú biciklizők között – azt szerették volna megtudni, hogy melyik akadályozza meg hatékonyabban azt, hogy a májban található szénhidrátraktárok kiürüljenek.

Kiderült, hogy valószínűleg semmi szükség nincs az élénk színű, műanyagnak tűnő sportitalokra, hiszen a cukros víz is kitűnően visszatölti a glikogénszintet.

„A májunkban található szénhidrátraktárok különösen fontosak, amikor állóképességi sportokról van szó, mivel segítenek szinten tartani a vércukorszintet” – írta az egyetem honlapján található sajtóközleményben Javier Gonzalez, a kutatás vezetője. –„Bár hozzávetőlegesen mindent tudunk az izmaink szénhidrátraktárairól, valamint az edzés és táplálkozás ezekre gyakorolt hatásairól, a májban található raktárakról vajmi kevés ismeretünk van, főleg arról, hogyan viselkednek edzések közben és után.”

Szacharóz és glükóz

A szacharóz egyébként az, amelynek feldolgozott változatát mi fehér cukornak hívjuk, a glükóz pedig köznapi nevén szőlőcukor, a sejtek legfőbb energiaforrása, természetes állapotában a gyümölcsökben fordul elő.Mindkettő egyszerű cukor, azaz a szervezet gyorsan feldolgozza és energiává alakítja őket.

Molekuláris oldalról azonban különböznek – a glükóz egy monoszacharid (egyszerű szénhidrát), mint például a fruktóz is, amely szintén gyümölcsökben fordul elő.

Ha a glükóz és a fruktóz egyesül, szacharóz keletkezik, amely egy diszacharid (két egyszerű szénhidrát-molekulából álló cukor). A diszacharid legfontosabb képviselői a répacukor (szacharóz), a laktóz, a malátacukor és a cellobióz. Számos energia- és sportitalgyártó használ simán szacharózt, de van, amely a glükóz és a fruktóz bizonyos arányú keverékét teszi a termékbe.

Finom, de haszontalan?

Bár mindezt az ízlelőbimbók ugyanúgy érzékelik, a testünk máshogy bontja le őket,

így más szerepük is van a szervezet energiaellátásában.

Sima cukros víz a megoldás

A cukrok molekuláris szerkezete határozza meg azt, hogy milyen gyorsan vagyunk képesek lebontani ezeket – a szacharózt például sokkal gyorsabban sikerül energiává alakítani, mint a glükózt vagy a fruktózt. A glükózalapú italok valójában sokszor okoznak bélbántalmakat, ezért a kutatók csak azt javasolják, hogy aki maximalizálni szeretné a teljesítményét (verseny vagy vizsga közben) sima fehér cukrot keverjen teljesen tiszta vízbe, így biztosan hamar és hatékonyan lebontja majd a szervezete, és energiává alakítja át.

Ez akkor igazán hasznos, ha teljesítményre fókuszáló versenyen vesz valaki részt – mivel a fehér cukrot gyorsan tudjuk hasznosítani, és nem okoz bélbántalmakat, ez a leglogikusabb választás.

A céltól függ a bevitt mennyiség

„A biciklizők könnyebben mozogtak és edzettek, az emésztésük könnyebb volt, ha szacharózt vettek magukhoz, és nem glükózt” – írta Gonzalez. – „Ez arra enged következtetni, hogy ha a maximális teljesítmény a cél, a fehér cukor valószínűleg jobb szénhidrát, mint a glükóz.” Az American Journal of Physiology – Endocrinology & Metabolism tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hosszú távú sportok esetében 90 gramm fehér cukor az ajánlott mennyiség, méghozzá úgy, hogy 100 milliliterenként 8 grammot keverünk a vízbe.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód élelmiszeripar energiaital sejtmérgek


Megtekintések száma: 12771





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet