Olyan dolog derült ki a macskákról, amit sosem gondoltak volna

2017. január 28., szombat




Japán tudósok jöttek rá valamire, melynek köze van a kutyához és az emberhez is.

Korábban már kiderült egy hihetetlen dolog

A macska okos állat, ezt eddig is tudtuk. Nemrég még az is kiderült, amit szintén nem gondoltak róla korábban, hogy a macska kimondottan képes megérteni a fizikát.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a fizika minden szegmensében képbe vannak, de képesek felfogni azt, hogy csak az ad hangot, ami létezik is, és ez a felvetés bár egyszerűnek tűnhet, mégis nagy fordulat, ugyanis korábban nem gondolták róla, hogy érti a fizika alapvetéseit.

Alapvetően arról van szó, hogy házi kedvenceink képesek megérteni a kölcsönhatásokat, és ez az, amiért igen ügyesen képesek vadászni. Most pedig egy újabb bámulatos dolog derült ki a macskákról, méghozzá az, hogy a memóriájuk sokkal jobb, mint eddig hittük.

Hihetetlen eredmények

A kutatási eredmények alapján legalább olyan jó, mint az emberé, vagy a kutyáé. Erre japán kutatók jöttek rá rengeteg macska megvizsgálásával, és a viselkedésük elemzésével.

Azért is Japánban folytak ezek a kutatások, mert arrafelé a macska nagyon kedvelt háziállat, szinte már tisztelik, és úgy tartják, hogy szerencsét is hoz a házhoz.

A Kiotói Egyetem munkatársaként dolgozó Takagi Szaho szerint a kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek emlékezni az élményeikre. Ezek tényleges, és konkrétan megtörtént, és megtapasztalt élmények, mint az embernél vagy a kutyánál.

Az agy egyes funkcióival van kapcsolatban az epizodikus emlékezet. A vizsgálat során 49 macskánál nézték meg, hogy 15 perccel később mennyire emlékeztek arra, hogy melyik tálból ették ki az ételt, és melyikben volt még.

Azokhoz ugyanis nem nyúltak hozzá, míg a többiből kiették az ételt.

A kutatók legnagyobb megdöbbenésére a macskák képesek voltak emlékezni arra, hol, mikor, és mit ettek. Az mindenképpen arra utal, hogy a macska epizodikus emlékezettel rendelkezik.

A macskák a kutyákhoz hasonlóan képesek teljesíteni az olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás.

Sokkal okosabbak, mint hittük

Megdöbbentő, de a macskák sokkal okosabbak, mint gondolták róluk az emberek az eddigi évek vizsgálatai alapján.

Az agyban mért aktivitásuk is igen kimagasló, ami arra utal, hogy további rejtett folyamatok mehetnek végbe odabenn, melyekről nem tudunk, vagy nem volt még alkalmunk mérni.

Mára azonban ma technológia segítségével már olyan mérőműszerekkel rendelkezünk, melyek segítségével az eddig rejtett agyi funkciók nyomait is érzékelni lehet, és ez végre közelebb vihet minket a macskák rejtélyének megfejtéséhez.

tudomány érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 48852





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet