Olyan dologra bukkant a NASA az univerzum sötétjében, amire eddig még soha!

2019. április 26., péntek




Egyedülálló, eddig ismeretlen anomália lehet. A tudomány nem ismert még ilyet!

Nemrég fedezték fel tőlünk 359 millió fényévnyire.

Olyan galaxis nyomára bukkantak a csillagászok, amiről nem is gondolták, hogy létezhet. Nem maga a galaxis, hanem a galaxis felépítése, és ahogy elrendeződik.

Soha azelőtt nem láttak még hasonlót a NASA szakemberei, ezért a kutatási eredményeket, és egy közelképet tettek közzé a szóban forgó galaxisról, és annak felfedezéséről.

A fantáziadúsan csak PGC 1000714 névre hallgató galaxis azért annyira különleges, mert gyűrűs galaxis. Azonban nem csak egy, hanem egyszerre kettő gyűrűje is van.

Mindeddig soha nem találkoztak olyan galaxissal, aminek kettő darab gyűrűje van. Olyat már többet megfigyeltek, melyeknek egy gyűrűje volt a külső határánál, de ehhez foghatót még nem. Ezért is lett ilyen nagy jelentőségű a mostani felfedezése.

Az, hogy a galaxis magot nem egy, hanem kettő gyűrű határolja, arra engedi következtetni a tudósokat, hogy előfordulhat még hasonló az univerzumban.

Sőt, egy elmélet szerint akár 3 gyűrűvel rendelkező mega galaxisok is lehetnek a távoli világegyetem sötétjében. Egyértelmű, hogy ez egy nagyon ritka képződmény, de nem tartható kizártnak, hogy létezhet még több is.

A külső gyűrű kékes színnel ragyog, mivel az itt jelenlévő csillagok kékesebb fénnyel ragyognak, hiszen alig 0,13 milliárd évesek, azaz nagyon is fiatalok.

A belső gyűrű már másabb árnyalatú, itt ugyanis vörös óriások, és korosabb csillagok milliói kaptak helyet. Vannak köztük olyanok, melyek az 5,5-6 milliárd éves kort is elérik.

Bár a két gyűrűt látszólag semmi sem köti össze, a kutatók most komoly megfigyelésekbe kezdtek, hogy elemzések során fényt derítsenek arra, van-e tényleges kapcsolat közöttük.

Úgy sejtik, hogy a PGC 1000714 belső és külső gyűrűje két különálló időszakban jött létre, mivel azonban ilyen jellegű csillagvárost még nem láttak a szakemberek.

Egyelőre még az sem biztos, hogy tartósak a hasonló jelenségek, de ha igen, akkor tényleg nem kizárt, hogy akár hármas gyűrűvel rendelkező galaxisra is rábukkanhatunk majd.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtélyek csillagászat űrkutatás univerzum


Megtekintések száma: 71944





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet