Olyan galaxist találtak, ami nem létezhetne, és rácáfol minden eddigi ismeretünkre a kozmoszról

2016. július 18., hétfő




Olyan különleges galaxis halmazt találtak, mely eddigi ismereteink szerint nem létezhetne, mégis ott van. Elképzelhető, hogy az eddigi kozmológia szabályait is módosítani kell majd miatta...

Az egyik galaxis, az UGC 1382 legalább tízszer nagyobb, mint korábban bárki gondolta. Ez még nem lenne jelentős felfedezés, de az igen, hogy kiderült, a belső része sokkal fiatalabb, mint a külső része.

Ilyennel azelőtt soha nem találkoztak az űrkutatás történelmében.

Minden általunk ismert galaxis úgy épült fel, hogy a belső részei öregebbek, míg a külső részen található elemek, csillagok, naprendszerek fiatalabbak.

Mivel a galaxis felépítése teljesen ellentmondott eddigi ismereteinknek, a kutatók ezért még jobban szemügyre vették, és különböző vizsgálatokat és méréseket végeztek el rajta.

Magára a galaxisra véletlenül találtak rá. Eredetileg különleges elliptikus galaxisokban keletkező csillagokat kerestek, de a Csillagászat.hu szerint a NASA Galaxy Evolution Explorer (GALEX) képein nem azt találták, amire számítottak.

galaxis

"A galaxis szélén spirálkarokat láttunk, amiket eddig senki nem vett észre. Ilyet nem lenne szabad elliptikus galaxis körül látnunk", mondta Hagen, a tanulmány egyik szerzője. "Így hát elkezdtük kideríteni, hogyan alakult ki ez a galaxis."

Miután a GALEX mérésein észrevették a spirálkarokat, az oprikai és infravörös megfigyelések alapján a kutatóknak lehetősége adódott, hogy részletesen modellezzék a galaxis keletkezését.

A mérések alapján kiderült, hogy az UGC 1382 mintegy 718 ezer fényév átmérőjű galaxis, vagyis nagyjából hétszer nagyobb a Tejútrendszernél. A galaxis alkotórésze egy forgó, alacsony sűrűségű gázkorong. Itt csillagok nem keletkeznek, mivel a gáz túlságosan kiterjedt.

De még nem is ez okozta a legnagyobb meglepetést, hanem a galaxis egyes komponenseinek kora.

A legtöbb galaxisnál a belső régió öregebb csillagokat tartalmaz, ez keletkezik először. Ahogy tovább fejlődik a galaxis, minél kijjebb megyünk, annál inkább fiatalabb csillagokkal fogunk találkozni. Ez nem így van az UGC 1382 esetében.

Az UGC 1382 középponti része fiatalabb, mint az őt körül vevő spirálkarok, kívül öreg, belül fiatal. Ez pedig ellentmond a jelenlegi kozmológiai ismereteinknek.

Rengeteg elmélet kapott szikrát ekkor, és különféle vad, merész teóriák láttak napvilágot a galaxissal, és annak keletkezésével kapcsolatban.

galaxis-2

Voltak, akik úgy vélték, hogy a mérések hibásak, mert ellentmondást mutatott ugye a már ismert valósággal szemben. Volt, aki azt feltételezte, hogy

ez egy tükör galaxis, melybe berepülve egy másik térdimenzióba kerülünk, a múltba, ezért van az, hogy befelé haladva egyre fiatalabbak a  csillagok.

Mások úgy vélték, hogy ez a galaxis egy olyan anomália, amit talán mesterséges úton rendeztek el, hoztak létre. Hogy hogyan azt senki nem tudja, de lehetetlennek tartották, hogy fiatal csillagok legyenek egy galaxis közepén. Olyan, mintha valaki, vagy valakik mesterségesen tették volna oda őket…

Az okokat sokáig kutatták, mire új elmélettel álltak elő a szokatlan galaxis keletkezésével kapcsolatban, mely részben legalább képes magyarázatot adni a dolgokra.

A szokatlan struktúrának az lehet az oka, hogy maga a galaxis több különálló galaxisból jött létre. Más szóval a galaxis egyes részei külön-külön fejlődtek, mielőtt összeolvadtak egy nagy csillagvárossá.

rejtelyes-galaxis

Nagyon sok kis galaxis tömörült egy kis csoportba, amik nagyrészt gázból és sötét anyagból álltak. Később egy lencsegalaxis alakult ki valahol a csoport közelében. 3 milliárd évvel ezelőtt a kis galaxisok a lencsegalaxis körüli pályára álltak, majd belőlük kialakult a ma látható korong.

Ez persze csak egy elmélet, és a kutatók szerint sem magyaráz meg minden 100%-osan, így a további lehetőségek is nyitottak, de jelenleg talán ez az a magyarázat, mely a legtöbb momentumra magyarázatot ad a rejtélyes galaxissal kapcsolatban.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 11447





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet