​Omikron-variáns: nem erre számítottak a tudósok: megszólalt a Moderna

2021. november 30., kedd




A Moderna vakcinagyár vezérigazgatójának nyilatkozatából derültek ki új részletek.

Egyelőre nincsenek adatok a jelenlegi koronavírus-vakcinák hatékonyágáról az új, szuperfertőző koronavírus-variáns ellen, csupán tapasztalatok állnak rendelkezésre, főként a dél-afrikai orvosoktól.

Az oltóanyaggyáraknál is ég a munka a kezek között, rohamléptekkel igyekszenek feltérképezni, mit lehet tudni az omikron koronavírus-variánsról és az miként befolyásolja a jelenleg elérhető szérumok hatékonyságát.

A vírusvariánsról a Moderna vezérigazgatója egy kedd reggel megjelent interjúban elmondta: az omikronban nem 32, hanem 50 mutáció van és ebből 32 mutatkozik a tüskefehérjén, ami a vírus fő támadási felülete az egészséges emberi sejtekkel szemben. 

Éppen ezért csökken jelentősen a vakcinahatékonyság - idézte Stephane Bancel nyilatkozatát a Portfolio.

A cégvezető elmondása szerint egyébként

a tudósok arra számítottak, hogy még legalább 1-2 évig nem fog megjelenni egy ennyire magas számú mutációt tartalmazó variáns, de sajnos tévedtek, mert megjelent Dél-Afrikában.

Mint többször is megírtuk, szakemberek régóta figyelmeztettek arra, hogy oltatlan közösségekben gyorsan mutálódik a vírus, és emiatt fontos (lett volna és még mindig az), hogy a világon minél egyenletesebben osszák el az oltásokat. Ám Afrikának például nagyon kevés jutott, valószínűleg ott (Dél-Afrikában vagy egy másik országban) fejlődött ki az omikron variáns.

Stephane Bancel arról is beszélt, hogy valószínűleg a nagyszámú mutáció miatt a vakcina nem lesz olyan hatékony ellene, mint volt a delta variánssal szemben. 

"Azt hiszem, jelentős esés lesz (a hatékonyságban). Nem tudom, hogy mennyi, mert még várnunk kell az adatokra. De minden szakértő, akivel beszéltem, azt mondja, hogy ez nem lesz jó" - fejtette ki.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 91051





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet