Önmagukat másoló nanobotok milliárdjai pusztíthatják el az életet a Földön?

2017. július 9., vasárnap




A tudósok szerint könnyen kicsúszhat a kezünkből a nanotechnológia, és az egész Földet bekebelezhetik az apró szerkezetek.

Lehet, hogy még egy földönkívüli invázió előtt veszélybe kerülhet a Föld, és az emberi civilizáció? Mi van, ha alapjaiban véve nem is egy aszteroida becsapódásától kell majd tartanunk, hanem egyik saját találmányaink egyikétől?

A nanotechnológia egyre gyorsabb ütemben fejlődő tudomány.

Ma már képesek vagyunk olyan nanorobotok, azaz nanobotok előállítására, melyek egy hajszálnál is vékonyabbak, mégis kellően összetettek ahhoz, hogy komplex feladatokat végezzenek el. Olyan dolgokat, amikre beprogramozzuk őket.

Ezek a nanométernyi nagyságú szerkezetek a jövőben rengeteg téren felhasználhatóvá válnak.

Bizonyos helyeken már napjainkban is alkalmazzák őket, bár széleskörű jelenlétük még csak az elkövetkező 5-10 évben fog kibontakozni.

Azonban a tudósok egy része és egyes jövőkutatók már most arra figyelmeztetnek, hogy nagyon óvatosnak kell lennie az emberiségnek ezekkel a nanrobotokkal.

Ugyanis egyes nanobot prototípusok már napjainkban is képesek replikálni, azaz lemásolni magukat. Mindezt úgy, hogy alig van szükségük plusz erőforrásra, vagy nyersanyagra vagy időre. Úgy tudnak szaporodni, mint a rovarok, vagy még annál is gyorsabban.

Hamarosan ezeket a nanobotokat a testen belül is felhasználhatjuk majd, az öregedés kordában tartására, a betegségek a szervezetből való kipucolására

Igen ám, de mivel ezek a szerkezetek hálózatban fognak működni, ezért módosíthatók is lesznek. Mint ahogyan egy hálózatra nem is kötött gép is megfertőzhető ma már, úgy ezen nanobotok is bármikor átprogramozhatók lesznek olyan szerkezetekké, melyeknek nem az építés, és a védelem a feladatuk, hanem a pusztítás.

Vagyis a jövőben emberek millióinak a sejtjei - akik nanobotos kezelésekben részesültek - változtathatók majd egyetlen gombnyomással falánk bestiákká. Az embereket pedig órák alatt szó szerint felfalhatják ezek a nanobotok.

És ez még nem minden, ugyanis a nanobotok másik nagy veszélye, hogy mivel önmagukat képesek másolni, egy szándékos fertőzés - vagy hiba - során kicsúszhat az emberiség irányítása alól a technológia, és nanobotok milliárdjai szabadulhatnak rá a civilizációnkra.

Ezek a nanobotok minden élő és élettelen szervezetbe és anyagba bejutnak. A hús, a rostok és a fémek közé, és mindent felemészthetnek. Akárcsak az "Amikor megállt a Föld" című filmben láthattuk, ahogyan egy sötét, gonosz massza kezdte el felfalni a bolygót.

10 óra alatt képes lenne egyetlen nanobotok 68 millió másolatot, azaz példányt létrehozni magából a számítások szerint. Riasztó belegondolni, hogy ha már ennyi létezne belőle, és kontrollálatlanul szaporodnának, mennyi keletkezne egy újabb óra alatt.

Gyakorlatilag néhány óra alatt felfalhatnák a bolygónkat. Minden élő, és élettelen dolog az enyészeté lenne, és addig terjednének, míg a bolygó kőzetanyagát is fel nem falják.

Vagyis el tudnák tüntetni a bolygónkat. Egyes jövőkutatók szerint még az sem kizárt, hogy azért nem bukkantunk még rá fejlett civilizáció nyomára, mert valójában minden civilizációt a saját nanobotjai pusztítanak el egy adott fejlettségi szinten.

Erre persze egyelőre semmi bizonyíték, mint ahogyan arra sem, hogy ez szükségszerűen megtörténne. Mindazonáltal számos kutató óvatosságra int, mert a lehetőség megvan ezekben a nanoszerkezetekben, hogy mindent elpusztítsanak, amit ismerünk…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika az emberiség jövője nanotechnológia kataklizma nanobotok


Megtekintések száma: 246979





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet