Operatív törzs: a következő 2 hétben több embert oltanak be Magyarországon, mint eddig összesen

2021. február 22., hétfő




A következő két hétben több koronavírus elleni vakcinát fognak beadni az orvosok, mint az oltási program kezdete óta összesen – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint kizárólag az oltással lehetséges a járvány harmadik, jelenleg felívelő szakaszban lévő hullámának megtörése. Mint mondta, Magyarországon jelenleg öt vakcinával oltanak, egyúttal arra szólított fel minden magyart, hogy „ne válogasson”, bármelyik felkínált vakcinát fogadja el.

Müller részletesen beszélt a kínai Sinopharm cég oltóanyagáról. Ahogy arról korábban a hvg.hu is beszámolt, az oltóanyag inaktivált állapotában tartalmazza a vírus örökítőanyagát és burkát. Müller hozzátette, hogy ettől megbetegedni nem lehet, azonban a vakcina széles antigénpalettája olyan válaszra készteti az immunrendszert, ami végül védettséget alakít ki.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy egyelőre nem ismert, melyik vakcina milyen hosszú ideig védi meg az embert, azonban bíznak abban, hogy a Sinopharm oltóanyaga tartós és hosszú távú védettséget ad. Hozzátette, hogy a magyar oltóanyagot – a kínaihoz hasonlóan – elölt vírus alapján fogják előállítani.

Korábban felmerültek olyan kételyek, hogy a Sinopharm oltóanyaga 60 év felettieknek nem adható, mert az idősebbek körében a gyártó nem végzett széles körű teszteket. Müller elmondta, hogy azért nincs elég információ arról, hogy hogyan hat a vakcina a 60 év felettiekre, mert körükben az összes oltóanyag gyengébb immunválaszt vált ki. Hozzátette, hogy ettől függetlenül a vakcina megóvja az időseket is a koronavírus súlyos, illetve halált okozó szövődményeitől.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatója végén újságírói megkeresésre reagálva elmondta, hogy a járvány jelenlegi felfutása ellenére szeretnék elkerülni az érvényben lévő korlátozások szigorítását, de ez elsősorban a lakosságon múlik.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint a hétvégén 471 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés hiánya miatt, két éttermet pedig bezártak, mert a korlátozások ellenére nyitva tartottak, illetve vendégek is voltak bent. Kiss elmondta, hogy Budapest első kerületében felszámoltak egy 74 fős születésnapi bulit is, a résztvevőkkel és a házigazdával szemben szabálysértési eljárást indítottak.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 18650





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet