​Operatív törzs – Müller Cecília: nem lesznek központi ünnepségek október 23-án

2020. október 14., szerda
Egyre több az elhunyt, egyre többen vannak kórházban a koronavírus miatt is. Mi lesz most? Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a friss tudnivalókról adtak hírt. Müller bejelentette, hogy október 23-án csak csak a díjátadót és a zászlófelvonást tartják meg, nem lesznek központi ünnepségek.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait: 920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 40 782-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023-ra emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595.

Az elhunytak között öt főnél állapítottak meg tüdőgyulladást a halál okaként, míg az elhunytak felénél szív-és érrendszeri betegség volt a háttérben. Anyagcsere- és daganatos betegek is voltak az áldozatok között. Müller azt mondta, a krónikus betegek feltétlenül keressék a kezelőorvosukat vagy a háziorvosukat, életbevágó, hogy ezeket a betegségeket karbantartsák.

Felhívta a figyelmet arra, hogy, akik krónikus betegségben szenvednek, azoknak ajánlja az ingyenes influenzaoltást, azaz, hogy adassák be maguknak.

„A járvány lefolyása rajtunk múlik” – mondta tiszti főorvos. Mindenki tudatosítsa magában, hogy a hozzáállásunkkal tudjuk irányítani a járványt. Emellett újra kiemelte a maszkhasználat fontosságát.

Az október 23-ai ünnepségekkel kapcsolatban elmondta, hogy a központi rendezvényeket mérsékelik, csak a díjátadót és a zászlófelvonást tartják meg. Az önkormányzatokat arra kéri, mindenki ezt az irányt tartsa, hogy ne legyen nagy tömeg sehol.

A betegek ellátásával kapcsolatban elmondta, hogy immáron nem leszünk importra szorulva a koronavírus elleni gyógyszert illetően. A remdesivir klinikai vizsgálata megkezdődött, többek között a Dél-pesti Centrumkórház, az új János Kórház is részt vesz a klinikai tesztelésben. A remdesivir akár 50 százalékkal is csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek esetében a halálos kimenetel arányát –mondta.

Kiss Róbert beszámolt róla, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában a rendőrök 75 esetben intézkedtek.

Elmondta, hogy kedden a védelmi intézkedések megszegése miatt nyolc esetben történt rendőri intézkedés, miután a tömegközlekedési eszközökön utazók nem, vagy nem megfelelően viseltek maszkot, további 67 esetben azért volt szükség rendőri intézkedésre, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken megszegték a védelmi intézkedések szabályait. Előbbiek közül mind a nyolc eset figyelmeztetéssel zárult, utóbbiak közül 57 embert figyelmeztettek, három esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hét esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiss Róbert elmondta, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányhatározat szeptember 21-ei hatályba lépése óta tömegközlekedési eszközökön 433, míg a kereskedelmi üzletek területén 807 emberrel szemben intézkedtek. Jelezte, hogy a rendőri intézkedések közül a figyelmeztetések száma a legjelentősebb, összesen 1061 esetben alkalmazták.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 24 órában a kijelölt tranzitútvonalra vonatkozó szabályok megszegése miatt 30 autós ellen intézkedtek; 22 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 8 esetben pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt.

Ugyancsak ezen időszakban a rendőrség 10 007 alkalommal ellenőrizte a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását, illetve kedden 3707 ember került házi karanténba. Ez azt jelenti, hogy 23 815 ember tartózkodik karanténban, az ellenőrzést segítő mobil applikációt pedig 1104-en regisztrálták - sorolta az alezredes.

Közlése szerint a határellenőrzés visszaállítása óta 108 996 kamion haladt át tranzitútvonalon Magyarországon, 111 016-nak pedig magyarországi úticélja volt.

A határállomásokon egyébként zökkenőmentes a ki- és beléptetés, a teherforgalom számára a röszkei autópálya átkelőn a belépő oldalon 3 órás, a tompai állomáson, szintén a belépő oldalon, ugyancsak 3 órás a várakozási idő, illetve két órát kell várnia annak, aki Beregsuránynál akar belépni Magyarországra - ismertette Kiss Róbert.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

Az anyák átadhatják a csecsemőnek a koronavírust? Válasz: Nem írtak le olyan esetet, hogy a kismama átadta volna a fertőzést a terhesség alatt vagy a születés után, a szoptatási időszakban. Magyarországon néhány esettel találkoztak csak, hogy kismama fertőződött meg, de egyik esetben sem kapta el a csecsemő.

Milyen elvek szerint folyik az egészségügyi dolgozók átvezénylése? Válasz: A kijelölt Covid-intézményekbe vezényelnek át olyan intézményekből, amik nem koronavírusos-ellátók. 900-1000 fő között van azon egészségügyi dolgozók száma, akik jelenleg másik helyszínen dolgoznak. Nekik külön megköszönte munkájukat Müller Cecília.

Mi a helyzet a szociális intézményekben?

1600 szociális intézményből 52 intézményben van jelen a koronavírus. Átlagosan 5 alatti fertőzötti szám van az egyes szociális intézményekben, s összesen 641 emberről van szó.

A privát PCR-tesztek beleszámítanak a napi tesztek számába? Válasz: Aki jogszerűen végzi ezeket a teszteket, annak az adatai bekerülnek a hivatalos adatok közé.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 17908

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet