Orbán fontos dolgokat jelentett be Péntek reggel: erre lehet számítani!

2021. február 19., péntek
Fontos, hogy mindenki tudja!

Korán indult a miniszterelnök napja péntek reggel. Orbán Viktor a Facebookon osztott meg néhány fotót az operatív törzs üléséről, majd a Kossuth Rádióban adott interjút.

Orbán Viktor szerint valóban itt a járvány harmadik hulláma. Mára 3093 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 110 beteg. Jelenleg 4024 beteget kezelnek kórházban, közülük 352 fő van lélegeztetőgépen. A kórházban ápolt betegek száma folyamatosan emelkedik. "Egy veszélyes pillanatban vagyunk", mert van vakcina, már oltunk, elkezdődött a konzultáció, mindenki nyitna már, és beesett a harmadik hullám.

A miniszeterelnök magyar egészségügyet kivételesen erősnek tartja, ami kiválóan vizsgázott ebben a helyzetben. Orbán Viktor szerint épp ezért nem is szabad leszólni. Az elmúlt egy év folyamatos terheléses tesztelése bebizonyította, hogy az egészségügy bírni fogja. Ha 20 ezer embernek kellene most hirtelen covidos ellátást biztosítani, erre képesek lennénk. A miniszterelnök egyébként, miután Ápolók Napja van, köszöntötte az ápolókat, illetve egészségügyi dolgozókat is.

Orbán Viktor tavasszal maga is bejárta a kórházakat, hogy megtapasztalja, hogy zajlik az ellátás. Látta milyen nehéz, precíz munka folyik ott. Látta, hogy tanulnak a dolgozók folyamatosan, tanulni pedig nem szégyen, minden nap meg kell tanulni valami újat, mert gyorsan változnak a dolgok körülöttünk.

Hogy lesz-e elég vakcina, arról elmondta: 391 821 legalább egyszer már beoltott személyünk van, ez fel fog futni 441 ezerre hamarosan, hirtelen be foguk oltani 10 nap alatt 650 ezer embert. Március elejére 1 225 000 felett leszünk. A folyamat jól halad, Orbán szerint 2 584 000 ember lesz beoltva áprilisra. Akiket máig regisztráltak, húsvétig be tudják oltani.

Oltáskor egyébként úgy zajlik a dolog, hogy először közlik, milyen vakcinát tudnak adni a páciensnek. Ha nem jó neki, megnyugtatják, hogy értesíteni fogják, mikor lesz az általa preferált vakcina elérhető.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ma nálunk van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina. Egy ilyen méretű országhoz képest májusra 3,5 millióval több embert fogunk beoltani, mint a többi uniós ország, mert saját beszerzési forrásokat is alkalmazunk. Novemberben a vakciaverseny miatt kezdtünk el tárgyalni több országgal, vállalva a kockázatot, hogy ez másoknak nem fog tetszeni. Orbán azt mondja, már a németek is az orosz vakcina befogadásán dolgoznak.

A nemzeti konzultáció kapcsán Orbán közölte: az, hogy az ellenzék támadja, egy baloldali reflex. A parlamenti ülésen szerinte sistergett a gyűlölet, látszólag az ellenzék nem tartja jónak a járványkezelést. Hangsúlyozta, most a baloldal túl messzire ment, mert emberéletekről van szó, amit szerinte mélyebb dolgok, mint a hatalom és a politika. Elmondta azt is, a konzultáció célja nem az, hogy mások hozzák meg a döntéseket. A döntési felelősség a kormányé, most is így lesz. Viszont Orbán szerint az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni, mert egyébként ez sokat is segíthet nekik, és van annak valami szépsége, ha közösen tudunk döntést hozni. A konzultáció egyébként 7 fontos kérdést tartalmaz, Orbán is ki fogja tölteni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7066

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet