Orbán nagy bejelentései a nyitásról egy helyen!

2021. április 23., péntek
Ahogy arról a Blikk korábban beszámolt, a kormány a beoltottak számához kötötte az nyitást, aminek az első lépcsőfoka az üzletek, illetve szolgáltatások újraindulása volt. A következő lépcső 3,5 millió beoltottnál következik, ekkor ugyanis kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai is.

Csütörtök délelőtt Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt be arról, hogy a terasznyitás mellett a kijárási tilalom is kitolódik, így 22 óra helyett 23 óra lesz a kijárási korlátozás kezdete, amint elérjük a 3,5 millió beoltottat. Ez pénteken meg is történt, amit Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentett be. Mint írta, ennek értelmében szombaton újranyithatnak a teraszok, kitolódik a boltok nyitvatartása, illetve fokozatosan megnyitják az iskolákat is.

A miniszterelnök azzal kezdte, hogy a WHO főigazgatójával való találkozásakor nem kérdezte meg tőle, nem tartja-e korainak a magyar kormány döntését a nyitásról, mivel saját ütemezés szerint haladnak. Elmondta, már 3 508 846 személyt oltottak be, így a teraszok holnap nyithatnak.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon” – jelentette ki, majd így folytatta:

„Ez az egy év nehezen kibírható volt” – mondta. Újabb szabályokat is hoztak a teraszok nyitása miatt, így a kijárási tilalom szombaton már 23 órakor kezdődik.

Hozzátette: a jövő hét közepén meglehet a 4 millió beoltott. Ekkor megnyitják a szolgáltatások körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ezen szolgáltatások:

színházak,

mozik,

cirkuszok,

tánc és zeneművészeti események,

fitnesztermek,

uszodák,

közfürdők,

jégpályák,

állatkertek,

vadasparkok,

kalandparkok,

vidámparkok,

játszóházak,

múzeumok,

könyvtárak,

sportesemények,

szállodák

és az éttermek belső helyiségei.

Az iskolák nyitásával kapcsolatban elmondta, a vártnál zökkenőmentesebben haladt minden. Hozzátette: az egy oltással rendelkezők már védettnek tekinthetőek, így a gyerekeink is biztonságban vannak. Mint mondta, a felnőtt lakosság fele már védett lesz a következő hét közepére.

Elárulta azt is, hogy május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltották már, aki regisztrált. Ha pedig a Magyarországon lévőket már beoltották, utána a világon máshol élő magyarok jönnek. Hozzátette: már a 16-18 év közöttiek is beolthatóak, de egyelőre csak a Pfizerrel, így annyi oltóanyagot különítenel el a számukra, amennyi szükséges. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról elmondta, nem a hatalmat, hanem a cselekvőképességet kell nézni.

„Veszélyes helyzetben vagyunk” – mondta, hozzátéve: ez szükséges ahhoz, hogy a kormány erős felhatalmazással rendelkezzen és akcióképes maradjon a nyári szünet alatt is.


Megtekintések száma: 7313

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet