​Orbán: Szombat reggeltől érvényesek az újabb nyitási szabályok

2021. április 30., péntek




Azt még nem tudja a kormány, mikor jöhetnek az újabb enyhítő lépések, de az már biztos, hogy a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályozáson nem változtatnak.

Szombat reggeltől lépnek életbe az újabb újranyitási fázis intézkedései: a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik, az üzletek és a vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig számos hely és szolgáltatás megnyílik - jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Ugyan még nem értük el a 4 millió oltásszámot, de a miniszterelnök arra számít, hogy ez még ma, azaz pénteken vagy szombaton meglesz.

A holnaptól életbe lépő rendelkezésekről itt írtunk bővebben:

"Annyi vakcina van most már Magyarországon összesen, amennyi mindenki számára elengedő. Oltóanyagunk van, oltási képességünk van, oltási szervezettségünk van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást"

- mondta a kormányfő.

Úgy fogalmazott, hogy míg korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottu, addig most már támadásban vagyunk az oltásnak köszönhetően.

"A vakcina megöli a vírust. Ez olyan mint egy golyóállómellény, amiről lepattan a vírus. Mindenkinek ott van egy golyóállómellény vagy a háziorvosánál, vagy a kórházi oltóponton."

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még nem vagyunk túl a járványon, "a döntő ütközetnél" vagyunk, de nyerésre állunk ebben a csatában.

Elmondása szerint

a nagykorúak körében már többen vannak a védettek, mint a nem védettek, ezért is ruházzák fel a védettségi igazolványt előnyökkel.

Meghallgatták ugyan az ezzel kapcsolatos kritikákat, de ezeket alaptalannak találták, ezért kijelentette, hogy "a védettségi igazolvány működni fog Magyarországon".

Kérdésre válaszolva viszont elmondta, hogy

az esküvőkön, lakodalmakon nem teszik kötelezővé a védettségi igazolványt, mert nem akarják "kettéhasítani a násznépet".

Szerinte a vírus terjedése szempontjából azok a nehezen kezelhető helyek, ahol keverednek a védettek és a nem védettek, ezért is nehéz sok esetben meghozni a szabályokat. Példaként említette a vendéglátóhelyek belső tereit, ahol pont azért kell maszkot viselni a védettségi kártyásoknak is, amikor nem az asztaluknál ülnek, mert keveredhetnek azokkal a nem védettekkel, akik pl. a mosdóhasználat miatt mennek be a belső helyiségekbe.


Megtekintések száma: 37594





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet