​Orbán Viktor is felkerült Ukrajna ellenségeinek “halál” listájára: diplomáciai háború jöhet?

2022. május 23., hétfő




Ez egy vörös vonal átlépés, Zelenszkij már nem csak kritizál?

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkerült Ukrajna ellenségeinek listájára a Mitrovorec szélsőjobboldali internetes oldalon. A listán több tízezer ember neve szerepel már.

Ez persze nem számít feltétlen hivatalos állásfoglalásnak az ukrán kormány részéről, az azonban mégis beszédes lehetett az elmúlt időszakban, hogy maga Volodimir Zelenszkij is számos esetben kelt ki Orbán ellen, és intézett kemény szavakat a magyar miniszterelnökhöz.

Az Ukrajna ellenségeit listázó oldalon a nevek mellett olyan személyes adatok is helyet kaptak, mint a születési dátum, az útlevélszám és a lakcím. Az ultranacionalista körök így listázzák Ukrajna ellenségeit.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben az után hozták létre, hogy Oroszország annektálta a Krímet, és elfoglalta a Donbász egy részét.

A szélsőjobboldali honlap a kárpátaljai magyar közösség életét is megnehezítette az elmúlt években.

A működtetők által kettős állampolgárnak vélt kárpátaljai magyarok személyes adatait is rendre feltöltik a portálra, különösen azokét, akik hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget töltenek be.

Emiatt sokan a munkahelyüket is otthagyták, hiszen félelmet keltett bennük ez a „halállista” – írja a HírTV.

A magyar politikusok közül nem Orbán Viktor az első, aki felkerült a listára.

Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos neve is szerepel a listán.

Mit gondoltok?

Ezzel egy újabb diplomáciai korszak jöhet, és megromolhat (igen, ennél is jobban) a magyar-ukrán viszony?


Megtekintések száma: 51450





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet