​Orbán Viktor már készül a csütörtöki rendkívüli EU-csúcsra

2022. március 9., szerda
Magyarország érdeke, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában – jelentette ki a magyar miniszterelnök, amikor videókonferenciát tartott az Európai Tanács elnökével, valamint a szlovák, ír és spanyol kormányfővel. Hangsúlyozta: az energia szankcionálása aránytalanul nagy terhet hárítana a családokra és a cégekre.

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki franciaországi rendkívüli EU-csúcs előkészítéseként videókonferencia keretében egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Szlovákia, Írország és Spanyolország miniszterelnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Orbán Viktor ezen a tárgyaláson is kifejtette: Magyarország érdeke a béke, hogy az ukrajnai háború minél hamarabb, tárgyalásos úton lezáruljon.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy a gazdasági szankciók hatásait már mindenki a bőrén érzi Európában, és ezen belül Magyarországon is. Több más európai vezetőhöz hasonlóan Orbán Viktor is világossá tette: a szankciók kiterjesztése az energiaszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene az emberek, a családok és a vállalatok számára. A magyar kormány nem fogja megengedni, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg – szögezte le.

Hozzátette: elítéljük Oroszország fegyveres támadását Ukrajna ellen, és a háború elől menekülőknek is minden segítséget megadunk. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy Magyarországra az olaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, a családok 90 százaléka gázzal fűt. Gáz és olaj nélkül leállna a magyar gazdaság – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor tegnap Londonban tett látogatást, ahol a visegrádi országok vezetőit fogadta Boris Johnson brit miniszterelnök. Megegyeztek abban, hogy az orosz–ukrán háború miatt szorosabban működnek együtt a közeljövőben. Orbán Viktor ugyanakkor leszögezte: nem támogatják, hogy az energiaszektorra is kiterjesszék a gazdasági szankciókat.

A háború témája minden más témát elsöpört. Az világos, hogy mindnyájan abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb lezáruljon

– mondta a V4-es találkozó, illetve az azt követő brit–magyar megbeszélés utáni londoni bejelentkezésében Orbán Viktor. Hozzátette: minden erőfeszítést megtesznek, hogy a béke helyreálljon.


Megtekintések száma: 2865

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet