Orbán Viktor: Meg vagyunk gyötörve rendesen

2021. február 12., péntek




Még komoly harc vár ránk, tartani kell a sort.

A miniszterelnök szerint ha a kínai vakcinát is elkezdik használni, akkor húsvétig minden regisztráltat, több mint 2 millió embert be tudnak oltani.

1860 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában és 99-en meghaltak a járvány következtében – jelentette be péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. 3828-an vannak kórházban, közülük 299-en szorulnak lélegeztetőgépre. 310 448 embert már beoltottak, és több mint 388 ezer ember már hivatalosan átesett a betegségen.

Ez a második hullám 94. napja, meg is vagyunk gyötörve rendesen,

jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette, hogy az elmúlt néhány nap nem csak Magyarországon, hanem egész Európában kedvező tendenciák megfordulását eredményezte. Orbán beszélt a szakemberekkel is erről, és állítása szerint nincs egyértelmű válasz arra, hogy mitől fordult meg a trend, de ők azt gondolják, hogy a brit mutáció erőteljesebben van jelen.

„Két görbét kell nézni, a matematikusokat is arra kérem, hogy ezeket mérjék be jól. Az egyik a tudományos, a másik, hogy mi az, amit az emberek tapasztalnak, mi az amit, még kibírnak” – tette hozzá a kormányfő, majd kijelentette:

Kifejezetten ellenezném a további szigorításokat.

Orbán Viktor szerint már van annyi vakcinánk, hogy a szervezett oltással együtt tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy a rossz hatást ki tudjuk egyensúlyozni.

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudunk oltani,

mondta a miniszterelnök, ez 2,4 millió embert jelentene. A hivatalos adatok szerint az online felületen eddig 2 millió 10 ezer ember jelentkezett a védőoltásra. Az oltópontokon félóránként hívnak be hat embert és – állítja Orbán – nincs tumultus. A kormány úgy tervezi, hogy május végére, június elejére 6 millió embert fognak beoltani.

A gyártók óvatosan hat hónapot mondanak arra, hogy meddig nyújt védelmet a vakcina, erre nekünk fel kell készülni, ezért a vakcinabeszerzésnek folyamatosnak kell lenni – tette hozzá a kormányfő. „A portyázókat és fürkészőket mindig mozgatni kell.” Orbán úgy véli, hogy az Európai Unió nagyon kedvező áron jó konstrukciókat hozott létre, a baj az idő: az, hogy mikor van vakcina, mert például a kanadaiak, a britek, az izraeliek hamarabb jutottak vakcinához.

Abszolút számban a nyugati vakcina elégséges lenne, júniusban, júliusban, szeptemberben, de addig minden nap meghal száz ember, nem lehet viccelni.

A riporter kérdésére a miniszterelnök beszélt a kínai vakcináról is, és elmondta, hogy minden egyes szállítmányt megvizsgálnak, hogy az a konkrét szállítmány beadható-e az embereknek. Úgy látja jól haladunk, azt a feltételezést pedig visszautasította, hogy az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata relevánsabb lenne, mint a magyar.

Aztán miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi?

Orbán megjegyezte, hogy ő személy szerint jobban bízik a magyar népegészségügyi központban, mint a brüsszeliben, és hogy a magyar szakemberek világszínvonalúak.

Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni.

A jövő héten induló online konzultációval kapcsolatban elmondta, hogy péntek délután szeretné véglegesíteni a kérdéseket, öt vagy hat darab lesz. Ezek tartalmáról nem akart beszélni, később ugyanakkor megjegyezte, hogy a védettséget igazoló okmánnyal kapcsolatban lesz majd kérdés. Ha az emberek úgy gondolják, hogy a védett személyek számára nagyobb szabadságot lehet engedni, akkor annak megfelelően fognak majd intézkedni. A konzultáció a vakcina-regisztrációs honlapon fog zajlani.

Az oltás, a korlátozások feloldása a legnagyobb segítség minden egyes bajba jutott ágazatnak, de fontos a bértámogatás is, illetve a 10 millió forintos kamatmentes hitel a kisvállalkozásoknak, amelyet csak három év múlva kell majd törleszteni. A miniszterelnök azt szeretné, ha mindenki, aki kéri, megkapja ezt a hitelt, és ha kell bővítik majd a rendelkezésre álló keretet.

Akinek kell, az vigye.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3903





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet