Öregedésgátló hatása lehet a kannabisznak: tudósok bizonyították be egy mindent eldöntő kísérletben!

2018. december 17., hétfő




Napjaink egyik legfontosabb problémája az agyunk egészségének fenntartása az öregedési folyamat során. 

Az Alzheimer-kór és a demencia növekvő aránya miatt nem csoda, hogy a kutatók új utakat keresnek az agy öregedésének lassítására, és szeretnék, ha megőrizhetők lennének a kognitív funkciói egész életciklusunk alatt.

Az új kutatások kimutatták, hogy a kannabisz lehet erre a válasz, miközben a tudósok felfedezték, hogy a növény hihetetlen előnyöket biztosít az agy számára. - írja az ÚjVilágtudat

Becslések szerint 2050-re körülbelül 14 millió amerikai fog élni a demencia valamilyen formájával. 2018-ra a demencia és az Alzheimer-kór várhatóan 227 milliárd dollárjába fog kerülni az országnak. Magyarországon az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma mintegy százezer a Magyar Neurológiai Társaság elnöke szerint.

A következő harminc évben a szakértők arra számítanak, hogy a demencia költségei elérhetik az 1,1 billió dollárt. 

Mivel a gyógyszeres kezelések folyamatosan kudarcot vallanak és nem biztosítanak megkönnyebbülést, nem meglepő, hogy a tudósok most a természetes, növényi gyógyszerek, például a kannabisz és a kurkuma felé fordulnak.

A jeruzsálemi Héber Egyetem és a Bonni Egyetem tudósai összeálltak, hogy megvizsgálják a kannabisz potenciális előnyeit egerek agyában. Ez az izgalmas tanulmány már évek óta zajlik, és a kutatók erős bizonyítékokat találtak ara, hogy a THC komoly előnyöket biztosít az agy számára. (1)

Vizsgálataik során a kutatók kettő, tizenkettő és tizennyolc hónapos egereknek kis mennyiségű THC-t adtak be, melyet kannabiszból vontak ki. Egyes egerek placebót kaptak.

A kutatók szerint az egereknek nagyon rövid az élettartamuk, és mindössze 12 hónapos korukban jelentős kognitív hiányosságokat lehet megfigyelni náluk. (2)

Ezt követően az egereket tesztsorozatnak vetették alá, hogy felmérjék tanulási kapacitásukat és memóriájukat. Hihetetlen, de a csapat úgy találta, hogy a kannabisszal kezelt idősebb egerek körében olyan kognitív funkciók figyelhetők meg, amelyek ugyanolyan jók, mint a legfiatalabb kontroll alanyok esetében.

"Azon egerek, amelyek csak placebót kaptak, természetes életkortól függő tanulási és memóriavesztést mutattak. Ezzel szemben a kannabisszal kezelt állatok kognitív funkciói ugyanolyan jók voltak, mint a két hónapos kontroll állatoké. 

A kezelés teljesen visszafordította az idősebb állatok teljesítményvesztését," - jelentette be Andreas Zimmer, a Bonn-i Egyetem Molekuláris Pszichiátriai Intézetének professzora.

A korábbi tanulmányok során a csapat úgy találta, hogy az agy öregedése felgyorsul, ha a THC receptorok hiányoznak, ami arra késztette őket, hogy további vizsgálatokat folytassanak. Az agyban a THC nagyon hasonlóan működik azon kannabinoidokhoz, melyeket a szervezet termel.

"Az életkor előrehaladtával az agyban természetesen termelődő kannabinoidok mennyisége csökken. Amikor a kannabinoid rendszer aktivitása csökkent, gyors öregedést tapasztaltunk az agyban," - mondta Zimmer professzor.

Az egerek THC-vel való kezelése hihetetlenül lenyűgöző epigenetikai változásokat eredményezett az agyukban, és a neuronok közötti kapcsolatok száma is drámaian megnőtt. "Úgy tűnik, hogy a THC kezelés visszafordította a molekuláris órát," - tette hozzá Zimmer. 

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat

tudomány érdekes egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 49008





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet