Óriási a baj itthon is: mérgezett a tojások egy része, arra kérik a lakosságot, hogy ezeket a kódú tojásokat dobja ki azonnal!

2017. augusztus 24., csütörtök
Mint ismeretes, pár hete iondult ki Európa talán legnagyobb tojásbotránya, miután kiderült, hogy a holland exportálásra szán termékekben fipronil található.

Ez egy nagyon erős rovarölő szer. 

A módszer egyszerű, a német és belga tojástermelők is használják a módszert: Fipronil és Dega-16 keverékével fertőtlenítik a baromfiüzemeket. Ez azért érdekes, mert az egyik egy több országban tiltott szer, míg a másik egy bevált fertőtlenítő is egyben.

A Fipronil ha a tojásban is felhalmozódik, miért ne halmozódna fel a csirkékben?

Halmozódik is, mivel nemrég kimutatták, hogy egyes csirkehúsok is fertőzöttek lehetnek, de nem az összes.

Nemrégiben a Nébih rengeteg olyan tojást talált hazánkban, mely tartalmazhat fipronilt, és ki is sikerült belőlük mutatni.

Ez pedig komoly élelmiszer-biztonsági kockázat.

Ezen tojásokból ugyan sokat kéne megennünk a konkrét mérgezéses tünetekig, esetleg a halálig, azonban érdemes kidobni őket, gyermekek számára pedig semmilyen körülmények között nem ajánlott a fogyasztásuk.

Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is.

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki a 3HU1503T03/4 azonosító számmal rendelkező magyar származású friss tojás tételben – közölte a Nébih hétfőn az MTI-ve

Érdemes aszóban forgó tojásokat megsemmisíteni. Gyermek semmi esetre se fogyassza el. A szakemberek szerint a tojásbotrány kapcsán érdemes lenen alaposan átvizsgálni sokminden más terméket, mert ki tudja, mibe mit tesznek.

Elvégre a tojásról sem gondolta volna senki, és ha nem robban ki a botrány, talán senki sem tudott volna róla, hogy rovarirtós tojásokat ad a gyerekének, vagy eszik meg saját

érdekes egészség feltáró egészség megelőzés élelmiszeripar


Megtekintések száma: 47419

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet