Óriási cunami viheti el az Egyesült Királyságot?

2016. június 3., péntek




Egy óriási ősi erő szunnyad a víz alatti földkéreg alatt, mely előbb utóbb újra visszatér. Egyre nagyobb az esély egy gigantikus mélytengeri földcsuszamlás által kiváltott szökőárra, mely lerombolhatja a brit partokat, de hosszú kilométereken át is benyomulhat a szárazföld irányába.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért és milyen jelek utalnak arra, hogy hamarosan bekövetkezhet egy újabb víz alatti csuszamlás, érdemes néhány szót ejteni az előzményekről.

A múltban egyszer már megtörtént, és elmosta Észak-Európa partjait

storegga-csuszamlas-nyoma-2Doggerland, a középső kőkorszak népei által lakott lapály nem véletlen tűnt el a föld színéről. Mivel minden mítosznak van valamilyen történeti alapja, a legendás Atlantiszt, vagy éppen az Özönvíz eredetét kereshetnénk akár az Északi-tenger olajfúró platformjai alatt is.

Doggerland egy kataklizma-szerű jelenség hatására tűnt el egyik pillanatról a másikra. Ez a jelenség pedig nem volt más, mint a Storegga csuszamlás.

Az esemény eredetileg egy norvég eredetű szóból származik, ami annyit tesz: nagy perem. Ez az óriási leszakadt meredek perem a norvég partoknál található még ma is, mely ijesztő mementója egy ősi, mélytengeri csuszamlás által kiváltott cunaminak.

storegga-csuszamlas

A jégkorszak idején a tengeri üledékekre glaciális eredetű üledék települt, ugyanis a Skandináv-félsziget jégtakarója a selfperemen végződött el. A jégkorszak után a kontinentális self számottevő változásokon ment keresztül a tengerszint drasztikus emelkedése miatt, amely instabillá változtatta a norvég partoktól 100 kilométerre, 250 méteres mélységben húzódó peremet.

A mélytengeri kutatások során először a kicsorbult peremet fedezték fel, majd a szárazföldi analógiák alapján azonosították a kimozdult anyagot,

mely legtávolabbi pontján 700-800 kilométerre jutott el a csuszamlás fészkétől.

A történelem valaha volt egyik legnagyobb csuszamlása volt a Storegga csuszamlás.

Észak-Európát elpusztította

A katasztrófa 8100-8200 évvel ezelőtt következett be. Legnagyobb valószínűséggel egy földrengés következtében omlott le a perem és indult útnak az a 3-3500 köbkilométer anyag, mely Magyarországot közel 40 méter magasságban teríthetné be.

Akkoriban még nem léteztek a világnak ezen a táján épületek, a tengerparti zónát néhol 80 kilométeres mélységben teljesen elpusztította a csuszamlás következtében kialakuló cunami.

storegga-csuszamlas-nyoma

A parton halászó, vadászó, gyűjtögető középső-kőkorszaki törzsek a csuszamlásból csupán annyit érzékeltek, hogy elkezdett visszahúzódni a tenger, hiszen a lezúduló zagyár magával rántotta a tengervizet is.

Körülbelül 20 méterrel szállt alá a vízszint. Ezt követően következett a mindent elpusztító szökőár hullám.

Norvégiában 10-12 a Shetland-szigetek környezetében 20, A Brit-szigetek partjai mentén 3-5 méter magas hullámok tarolták le a partot. Grönlandi üledékek szerint legalább négy nagyobb hullám követte egymást és három óra alatt a tengerrengés átért az Atlanti-Óceán túlsó partjára.

Doggerland, az ősi Atlantisz?

Doggerland egy lakott sziget volt, vagy egy olyan parti térség mely nagyjából a holland Watt-tenger vidékéhez hasonlított. Fenékhálóval halászók gyakran fogtak itt szigonyokat és egyéb kőkorszaki szerszámokat, sőt volt, hogy egy darab tőzeg akadt a hálójukba, ami ugyebár szárazföldi üledék. Doggerlandon nem volt hová menekülni a cunami elől, nem volt ott még egy komolyabb homokdűne sem, így valószínűleg élő ember, állat, növény nem maradt a területen.

Nem zárható ki az, hogy a sziget cunami általi elpusztulásának híre valahogyan eljutott akkoriban a Görögökhöz, akik Atlantisz legendájaként kezdték el tovább beszélni és megírni a történetet.

Ha ez így van, akkor tulajdonképpen Doggerland lehetett az igazi Atlantisz.

Mindkét szigetvilág ugyanis elveszett egy kataklizma során, akárcsak Atlantisz, és mindkét a szigeten élő civilizáció is vele együtt pusztult el.

Hamarosan újra bekövetkezhet egy csuszamlás

A Skócia területével vetekedő beszakadt perem árulkodik arról, hogy valaha egy Észak-Európa partjait elmosó szökőár rombolta végig a kontinenst.

Most új eredményekre hivatkozva egyre sürgetik a globális felmelegedés lassítását, mert félnek, hogy ez egy olyan láncolatot indíthat el, mely egy második csuszamlást idézhet majd elő.

A globális klímaváltozás hatására ugyanis az olvadó jég rengeteg hordalékot szállít az ominózus területre, amitől annak egyre nagyobb súlyt és üledéket kell elbírnia, így egyre nagyobb az esély egy esetleges újabb csuszamlásra.

giga-cunami

Elég lehet egy kisebb földrengés is ehhez a környéken, ás meg fog történni a baj. A csuszamlás jóval nagyobb lehet, mint az előző, így az is

előfordulhat, hogy nem 4-5 méteres, hanem akár 20 méteres hullámok is keletkezhetnek, melyek szinte porig rombolnák az Egyesült Királyság teljes partvonalát.

Már a Storegga csuszamlás is olyan nagy mértékű volt, hogy a nyomait az űrből nézve is látni lehet.

Egy ilyen kataklizmára nincsen felkészülve sem a szigetország, sem pedig Észak-Európa lakossága. A partmenti üdülőhelyeket, városokat evakuálni kellene, ez azonban csaknem lehetetlen lenne, mert nem lehet megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni az esemény.

Szakértők szerint bármikor, akár a jövő héten, vagy az elkövetkező években bekövetkezhet az esemény. Ketyeg az óra, és ha lejár az idő, akkor Európát - legalábbis egy részét - újra romba döntheti az ősi szökőár.

www.avilagtitkai.com - Minden jog fenntartva

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 6638





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet