Óriási fordulat: Mégsem egy jéghegy miatt süllyedt el a Titanic?

2019. március 10., vasárnap




Amióta a Titanic 1912 áprilisában Southamptonból New Yorkba tartó, legelső útján elsüllyedt, úgy tudjuk, hogy a tragédiáért a hajó túl gyors haladása és a világ leggyűlöletesebb(é vált) jéghegye okolható.

ÚJ BIZONYÍTÉKOK ÉS NÉMI ÉLES SZEMŰ VIZSGÁLÓDÁS AZONBAN ARRA MUTATNAK, HOGY TÁVOLRÓL SEM CSAK ERRŐL VAN SZÓ

Az ír Senan Molony jól ismeri a storyt és sokat írt róla. Szerinte igazából nem a jég, hanem egy tűz indította el a végzetes láncolatot.

Az erről szóló dokumentumfilmet január 1-én mutatták be a brit Channel 4 csatornán.

„A Titanic vizsgálati jelentésében vis major szerepel, holott nem egyszerűen annyi történt, hogy a hajó jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt. Itt egyszerre játszottak szerepet rendkívüli tényezők: a tűz, a jég és a bűnös hanyagság” mondta Molony a The Times-nek.

Állítólag már akkor kiütött egy tűz a luxushajó szénraktárában, Belfastban, a hajógyárban, mielőtt az utasszállító egyáltalán kifutott volna. 

Nemrég kerültek elő az indulás előtt Southampton-ban készült fényképek, amiken egy 9m hosszú sötét folt látszik a hajóderék mentén.

1500 EMBER LELTE HALÁLÁT A TITANIC PUSZTULÁSAKOR

Az új elmélet szerint a tűz meggyengíthette, ezen a területen rideggé tehette az acél hajótestet. Úgy tudni, hogy a jéghegy pontosan itt ütődött neki a hajónak. Molony kiderítette, hogy tudtak a tűzről, de eltitkolták, mert attól tartottak, hogy veszélyezteti a már kétszer elhalasztott ünnepélyes indulást.

Az új elmélet közel áll Robert Essenhigh professzor 2004-ben a Science Daily-ben kifejtett elméletéhez. 

Ő azt állította, hogy egy komoly tűz miatt fokozhatták a hajó sebességét, ami végül a jégheggyel való pánikszerű ütközéshez vezetett.

Ma már a történészek egyetértenek abban, hogy a süllyedés folyamatában valamikor tűz is keletkezett, a ’mikor’ kérdése pedig éppen a most előkerült fényképek kapcsán vetődik fel. 

Van, aki azt állítja, hogy a tűz okozta károsodástól eltekintve, az ütközés hatalmas erejének a hajótest amúgy sem tudott volna ellenállni.

További adatgyűjtés és még mélyebb kutatások révén egyszer talán megismerjük a teljes történetet, ami ott veszett a tengeren.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: Filter.hu


Megtekintések száma: 38640





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet