Óriási, globális megaföldrengés döntheti romba a világot?

2016. december 4., vasárnap




Egy összetett rengéssorozat mozgatta meg a földet több helyen Európa-szerte. Egyesek szerint a mostani rengések összefüggésben lehetnek a nemrég bekövetkezett Új-zélandi rengéssel is. Újra felmerült egy az egész világon végigvonuló megaföldrengés gondolata.

Egész Európa beleremegett

Északtól délig több helyen is történt földrengés Európa-szerte pár óra leforgása alatt. Olaszország középső része továbbra is folyamatosan rázkódik, mivel az Appennin-félsziget éppen gyűrődési folyamaton meg végbe.

Görögországban 4,5-ös, míg Szicília kö9zeében 3,7-es erősségű fölrengés rázta meg a vidékeket. Több, egymástól függetlennek látszó, de valójában szorosan összefüggő rengéssorozat söpört végig rövid idő alatt Európában.

Franciaországban is mértek rengéseket, melyek néhány kilométer mélyről jöttek, és a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű rengések alig 2 kilométer mélyről pattantak ki, vagyis nagyon közel voltak a felszínhez.

A rengések egy részét még Svájcban is érezték, és utórengések is követté ezeket a rengéseket több helyen Európában.

Globális megaföldrengés söpörhet végig a Földön?

Azon felül, hogy a négy nagyobb rengést több utórengés is követte, gyengébben, de megmozdult a föld még Portugáliában, Spanyolországban, illetve Németországban is.

Sokan nem tartják puszta véletlennek azt, hogy a rengések két héttel az Új-Zélandon bekövetkező 7,8-as erősségű rengések után történtek meg. Ott egyébként több ezer újabb rengés ment végbe azóta, ami szintén egyedülálló, és nem is nagyon találnak rá magyarázatot a geológusok.

A novemberi földrengés a Hope-töréstől délre indult, de kiterjedt a tágabb környezetre is és egyre inkább északkelet felé vándorolt.

Sokan meg is ijedtek a mostani, európai rengéseket követően, és attól tartanak, hogy egy óriási megaföldrengés söpörhet végig, mely egybefüggően több nagy kontinenst is érinthet.

Létezik a szakemberek között is egy különös elméleti teória, mely nem is annyira lehetetlen, mint ahogyan elsőre hangzik.

Arról van szó, hogy egy napon bekövetkezhet egy olyan erős rengés, mely az egész Földre hatással lehet. Ez a földrengés úgy kezdődik majd el, hogy több, egymástól látszólag eltérő, nem összefüggésben lévő rengés követi egymást a világ különböző tájain.

Valójában azonban ezek egyfajta előrengések lesznek egy sokkal nagyobb rengés előtt. Ez az elmélet azért nem alaptalan teljesen, mivel valóban összefügg minden rengés, hiszen minden rengés kihat a Föld kőzetlemezeinek a mozgására.

Ha egy ilyen globális méretű, minden kontinenst, és kőzetlemezt érintő földrengés hasítana végig a bolygónkon akkor óriási, akár több száz méteres cunami hullámok is keletkezhetnek. A part menti részeket minden kontinensen elmosná az elemi erejű víz.

A szárazföldi belsőbb területeken pedig hatalmas földcsuszamlások, és óriási pusztítás menne végbe, és több millió ember halhat meg. Egyes becslések azt sem tartják kizártnak, hogy ez lenen a valaha legtöbb áldozatot szedő természeti katasztrófa, mely akár 3-400 millió ember életébe is kerülhet.

De hogy mekkora az esélye, hogy egy ilyen földrengés bekövetkezzen? Szerencsére nem sok, ugyanakkor több neves szakember sem zárja ki ennek a lehetőségét.

Főleg azért nem, mert korábban több sokezer éves lelet utalt arra, hogy a múltban előfordultak olyan egész világon végigsöprő rengések, melyek alapjaiban formálták át a bolygónk arculatát.

katasztrófa tudomány földrengés globális kataklizma


Megtekintések száma: 31664





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet