Óriási katasztrófa következett be az Antarktiszon!

2017. szeptember 27., szerda




Ez kihathat az egész világra!

Az Antarktisz egyik legnagyobb katasztrófája következett be. És joggal mondhatjuk, hogy ez egyben a Föld legnagyobb katasztrófája is lesz, ugyanis egy akkora méretű jégtábla szakadt le a kontinensről, mint négyszer Manhattan.

Vagyis, ha Manhattant egymás mellé tenné négyszer, akkor kapnánk meg annak a területnek a méretét, ami most elkezdett leválni.

A leválás még nem történt meg teljesen, de abban biztosak a klimatológusok, hogy ez az elkövetkező napokban, hetekben végbe fog menni.

Összesen 175.000 négyzetkilométernyi területről van szó.

45 milliárd tonna jég ez, ami, ha leszakad és elvándorol, óriási változásokat idézhet elő nem csak a Föld klímájában, hanem a felszín óceánjaiban.

A kétezres évek óta ez az ötödik ilyen nagyobb mértékű jégleszakadás az Antarktiszon.

Azelőtt ezek az események hihetetlenül ritkák voltak.

Sokak szerint ez is azt mutatja, hogy a folyamatok drasztikus mértékben felgyorsultak, és a klímaváltozás kezd megállíthatatlan ütemre felpörögni.

Óriási veszélye van a leszakadó jégnek. Egyrészt ez beindíthat egy folyamatot, melynek során még gyorsabban olvad majd a sarkvidék, másfelől leállíthatja a Föld egy részét - főleg Európát - melegítő Golf-áramlatot.

De ennél is borzasztóbb lehet, ha megnöveli a tengerek szintjét világszerte, így olyan nagyszerű helyek tűnhetnek el örökre, mint amilyen Velence is.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány antarktisz klímaváltozás


Megtekintések száma: 176687





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet