Óriási lyuk képződését észlelte a NASA a Napon!

2017. november 23., csütörtök




Nem akármit fedeztek föl. A csillag felszínén látható hatalmas sötét, tátongó lyuk.

A NASA szakemberei hatalmas lyukat észleltek a Napon. Az elmúlt időszakban ez volt az egyik legnagyobb kiterjedésű lyuk.

A Nap gyakran produkál különféle anomáliákat a felszínén, a mostani azonban több tekintetben is érdekes lehet, de lássuk, pontosan miről is van szó!

A hatalmas lyukat 2017. 7-9. között elemezte a NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory - számol be az űrhivatal oldala. A képen könnyen felismerhető a jelenség: a csillag tetején látható hatalmas sötét folt a tátongó lyuk.

Az efféle lyukak a napkoronán alakulnak ki. Ahogy az égitest mágneses mezeje képes napfoltokat és flereket létrehozni, úgy időnként ki is nyithatja a koronát.

Ahogy a földi ózonlyukak, úgy az ilyen nyílások sem érnek le az atmoszféra mélyére. Az efféle régiók jóval hűvösebbek és kevésbé sűrűk, mint az őket körülvevő plazma.

A korona lyukain keresztül a napszél a megszokottnál gyorsabban tud távozni.

A kiszabaduló nagy energiájú részecskék így a Földet is elérik, felerősítve a sarki fényeket. Az utóbbi napokban az északi fény valamivel látványosabb volt, könnyen elképzelhető, hogy a jelenség hátterében a korona szétnyílása áll.

Mivel csillagunk egyre közeledik a szoláris minimumhoz, a következő bő egy év során egyre több hasonló lyuk fog létrejönni.

Tényleg összeütközhetünk egy másik bolygóval? Egy több mint 700 oldalas hivatalos jelentés szerint IGEN!

Emiatt csökken a Naptevékenység, ami komoly hatással lesz a Földgolyó globális klímájára. Ez önmagában azt jelenti, hogy méginkább szélsőséges lesz majd az időjárás, és a kezdeti felmelegedést követően ellentmondásos módon hatalmas lehűlés fogja súlytani a bolygónkat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek nasa csillagászat űrkutatás földünk klímaváltozás


Megtekintések száma: 185613





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet