Óriási meteorzápor találja el a Földet heteken belül: potenciálisan veszélyes ütközések várhatók?

2019. június 27., csütörtök




Látványos meteorzápor érkezik, de akár a Cseljabinszkban történt meteorbecsapódás is megismétlődhet. Ha a feltételezések beigazolódnak, az nagyságrendekkel növelheti egy kataklizmikus meteorbecsapódás esélyét... az 1908-as tunguzkai meteorbecsapódást is ez okozhatta!

Egy kataklizmikus eseménysor hamarosan tényleg újra megismétlődhet, mint amilyennek még 2015-ben tanúi voltunk, és amire az egész világ felfigyelt.

Nem utolsó sorban potenciális veszélyt jelenthet a felénk közeledő, minket heteken belül elérő nagyobb meteorraj.

Ez ugyanis komoly meteorzáporokat okoz a Földön. Némelyik űrszikla pedig a raj tagjai közül akár 100 méteres is lehet, ezek pedig képesek elérni a felszínt is.

2015-ben éppen ugyanígy történt...

Most a Béta Teuridák érkezik, ami egy különleges meteorraj.

A Béta Tauridák minden nyáron a bolygó közelében keresztezi a Föld pályáját. Látni nem nagyon látszik, mert a raj a Nap felől érkezik, így közel sem olyan látványos, mint az azonos pályán mozgó, de a Föld pályáját a bolygó közelében szeptember-november között, a Nap felé haladva keresztező Tauridák, melyek látványos meteorzáporokat okoznak.

A raj 1975 óta nem haladt el ilyen közel a bolygónkhoz.

Két brit csillagász, Victor Clube és Bill Napier bő három évtizede vetette fel először, hogy a Tauridákkal azonos pályán keringő 2P/Encke üstökös - aminek a kilökődő törmeléke alkotja a Tauridák meteorrajait - valójában egy 20 ezer éve szétesett sokkalta nagyobb, a 4,8 kilométer átmérőjű Enckéhez képest akár száz kilométer átmérőjű üstökös legnagyobb darabja csupán, és a meteorraj akár száz méter átmérőjű sziklákat is rejthet.

Sok elmélet látott azóta napvilágot arról, hogy valójában az 1908-as tunguzkai meteorbecsapódást is ez okozhatta, ugyanis visszaszámolva az Enckével, vagyis a Tauridákkal is azonos pályán mozoghatott.

1975-ben pedig, amikor utoljára ilyen közel haladt el bolygónkhoz a Béta Tauridák raja, a korabeli Hold-missziók idején kihelyezett szeizmográfok kiugró aktivitást mértek, minden bizonnyal a Hold felszínébe csapódó meteorok miatt.

Ez pedig meglehetősen aggasztó teória, amit most igazolhatnak egyszer és mindenkorra a kutatók.

Az északi féltekén július 21. és augusztus 10. között lesz alkalom az ilyen meteorok kutatására, szabad szemmel a hajnali órákban van némi esély felfigyelni a Föld légkörében elégő darabokat.

Csak remélni merjük, hogy a tudósok és csillagászok nem találnak olyat, ami potenciálisabb fenyegetést jelenthet az eddigieknél, de mindenre megvan az esély, ha igaz az elméletük...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes világvége


Megtekintések száma: 26338





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet