Óriási sikerrel zárult a Hyperloop hajtómű-prototípusának első tesztje!

2016. május 17., kedd
A jövő szuperszonikus vasútrendszerét a nevadai-sivatagban tesztelték egy nyitott, félmérföldes tesztpályán. A prototípus 1,1 másodperc alatt gyorsult 187 km/h-ra, és 5 másodpercen keresztül száguldott 480 km/órás sebességgel, ami körülbelül fele akkora, mint a végleges változat tervezett sebessége.

Ez ígéretes kezdet, de a fejlesztőknek még számos akadályt kell leküzdeniük, mire a Hyperloop technológiáját sikerül teljes egészében megvalósítani. Ha elkészül, akkor a vonat egy "vákuumozott" - pontosabban vákkum közeli, így minimális közegellenállást eredményező - csatornában fog közlekedni olyan nagy sebességgel, hogy

a San Francisco - Los Angeles távolságot mindössze 30 perc alatt teszi meg.

Az alapelve ebből a szempontból hasonló, mint a nálunk is nagyon sok könyvtárban és postán alkalmazott csőpostáé.

Magáról a hajtóműrendszerről még nem sokat tudni, ami biztos, hogy az eszköz rotorjait a sínpályába épített elektromágneses egységek lendítik előre, melyek meghatározott távolságban lesznek egymástól elhelyezve.

hyperloop

(Ezzel az eljárással egyébként a Hyperloop mérnökei szerint akár az 1200 km/h (750 mph) sebességet is elérhető lehetne.) A rendszer energiaszükségletét a tervek szerint a pálya külső borításának tetején elhelyezett napelemek fogják biztosítani.

A Hyperloop egyébként többek között a francia nemzeti vasúttársasággal, az SNCF-vel működik együtt, emellett a Deutche Bahn Engineering & Consulting-al és a brit Arup csoporttal, de vannak tárgyalások más európai befektetőkkel is.

hyperloop-2

Rob Lloyd, a Hyperloop One igazgatója nyilatkozta szerint

szeretnék újraírni a közlekedés jövőjét azzal, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb - azaz többek közt zéró CO2 kibocsátást eredményező - módját biztosítják a közlekedésnek, beleértve természetesen a teherszállítást is. -

hyperloop-2

A Hyperloop számos problémára adhat választ, mely manapság a hosszú útvonalak közlekedését jellemzi – mondta Gregory Hodkinson, az Arup Group elnöke.

Forrás: Ecolounge.hu

hyperloop vasút


Megtekintések száma: 7831

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet