Óriási sötét és hideg lyukat találtak az univerzum téridő szövetén?

2017. január 3., kedd




A kozmikus háttérsugárzásban megtalált legnagyobb és leghidegebb folt talán egy valódi lyuk lehet az univerzumon.

Az Ősrobbanás modell, és háttérsugárzási anomália

Rengeteg elmélet kering arról, hogy az univerzumunk hogyan is született, és létrejöttének pillanatától kezdve hogyan is kezdett el tágulni. Ma a világegyetem legelfogadottabb keletkezési modellje az Ősrobbanás elmélet, mely kimondja, hogy a világ egyetlen szingularitási pontból indult ki.

Ehhez szorosan kapcsolódik a kozmikus háttérsugárzás is, amit gyakorlatilag az Ősrobbanás egyik fontos bizonyítékaként szoktak a tudósok felhozni.

A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás az az elektromágneses sugárzás, ami az egész világegyetemet kitölti. Vagyis nem más, mint az Ősrobbanás következtében visszamaradt lenyomat.

Az ősrobbanás után nagyjából 380 000 évvel az atommagok és elektronok összeálltak atomokká, és a fotonok (fény) számára a világegyetem átlátszóvá vált. A mikrohullámú háttérsugárzás ebből az időből származik, de a Világegyetem tágulása miatt, amelyet a vörös eltolódás jelensége igazol, a hőmérséklete lecsökkent.

Nemrégiben találtak egy olyan rendkívüli hidegfoltot a kozmikus háttérsugárzásban, mely elméletileg ott sem lehetne. Ugyanis drasztikusan alacsony a hőmérséklet a háttérsugárzás más pontjaihoz képest.

Anomália, ami nem létezhetne

Ez a lyuk ténylegesen hatalmas kiterjedésű, és annyira hideg, hogy hozzávetőlegesen felmerült az is, hogy talán az ősrobbanás előtti időkből származhat.

Ez pedig teljességgel lehetetlen, ha a kozmikus háttérsugárzásról beszélünk.

Éppen ezért kelt szárnyra rengeteg teória, elmélet és pletyka arról, hogy mi lehet valójában ez a hatalmas lyuk. Egy szakadás a téridő szövetén? Egy eddig ismeretlen kozmikus anomália? Vagy talán egy átjáró egy tükör univerzumba?

Különös, hogy az adott területen úgy tűnik, mintha abszolút nem lenen semmi. Sem csillaganyag sem csillaganyagok felhői, vagy galaxisok, egyéb objektumok.

Azonban valami mégis lehet ott, ugyanis nagyon erős gravitációs hatást mérnek afelől a folt felől. Mintha lenne ott valami, ami ezt a nagyon erős erőhatást kifejti a környezetre.

Szakadás a világon

Ha valóban egy kapu lenne egy másik univerzumba, akkor az a nagy kérdés, hogy pontosan hová vezet. Egyes sejtéseink szerint az univerzum fonákjára, egy olyan világba, ahol minden fordítva működik, és még az idő is fordítva folyik.

Mások úgy gondolják, hogy az univerzum már elkezdett szétszakadni, és valójában az a lyuk nemrég – pár ezer, vagy pár millió éve – még nem volt ott.

Megint egy másik elképzelés szerint a lyuk a kezdetektől fogva ott van, és gyakorlatilag ott lett felfújva az univerzum,, vagyis onnan ered az ősrobbanás, ezért volt az a pont az, ami a leghamarabb, és legjobban kihűlt.

Hogy közelebb jutunk-e a hideg és sötét folt megfejtéséhez, azt nem tudni, de annyi bizonyos, hogy a vele kapcsolatos felfedezéseket aligha most fogjuk megtenni, mivel nagyon messze van, és sokkal fejlettebb technológiára és eszközökre lenne szükség, hogy részletesebben tanulmányozzuk, vagy oda utazzunk.

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 132442





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet