Óriási támadás sorozat döntheti romba a bolygó infrastruktúráját?

2017. május 18., csütörtök
Hamarosan bekövetkezhet, amitől mindenki fél?

Hamarosan olyan szintre léphet a kiberháború, és a kibertámadások gyakorisága, és mértéke, mely komolyan veszélyeztetheti akár a mi életünket is.

Már most is akadnak olyan elemzők, akik szerint a harmadik világháborút nem is a fizikai térben fogják megvívni, hanem eleve a virtuális térben fog eszkalálódni, hatalmas infrastrukturális összeomlást okozva ezzel világszerte.

Miről is van szó? Az elmúlt napokban egy zsarolóvírus terjedt el világszerte, összeomlasztva a brit egészségügyi rendszereket, és több, mint 76 további országban komolyabb károkat okozva.

A legtöbb szakértő szerint ezzel ez a támadás volt a világtörténelem eddigi legnagyobb virtuális adatlopása, mely rengeteg veszélyre hívta fel a figyelmet a kibertámadásokkal kapcsolatosan.

"Manapság, amikor már egy fülhallgatót is át lehet pusztán programozással a távolból alakítani lehallgató készülékké, vagy egy számítógépet túlterhelve akár bombává, mindenki élete veszélyben van, aki a hálózathoz csatlakozik. És az a helyzet, hogy ma már mindenki kapcsolatban van az online hálózatokkal, és világgal" - jelentette ki egy szakértő a témában.

Előző Pénteken váratlan dolog történt, amire az egész világ felfigyelt. Egy különös, Windows alapú zsarolóvírus miatt láncreakció szerűen összeomlott a brit egészségügyi rendszer.

Eleinte azt gondolták, hogy ez talán csak egy lokális probléma, és nem terjed tovább.

Azonban néhány órával később több más országából is érkeztek hasonló hírek, melyek szerint nemcsak kórházak, de távközlési cégek, informatikai vállalatok, energiaszolgáltatók rendszereit is sikerült zárolniuk a támadóknak.

Minden jel arra mutat a jelen pillanatban, hogy ez az egész egy összehangolt, jól átgondolt nemzetközi kibertámadás. És mint ilyen, az első nagyon alapos, valóban világméretű kibertámadás. Rengeteg beteg, és dolgozó adatait lopták el, és kerültek azok illetéktelen kezekben.

A jövőben sokkal veszélyesebb lehet egy hasonló támadás, és sokan már most előre vetítik az úgynevezett kiberterroristák megjelenését az online térben.

A jövőben kórházak áramellátását "vághatják el" online, vagy komplett atomerőműveket állíthatnak le, vagy ha megsemmisítés a cél, terhelhetnek túl. Ugyanis több biztonsági szakember bizonyította már azt a riasztó tényt, hogy akár hálózatra nem kötött eszközökre is be lehet jutni.

Innentől kezdve pedig gyakorlatilag semmilyen eszköz nincs biztonságban, és egy kis túlzással bármi fel lehet bombaként vagy fegyverként használni egy merénylethez, vagy egy tömegbaleset okozásához.

Ha egyszer egy csoport például valamelyik ország légi irányítási rendszerébe jutna be, pillanatok alatt nekivezethetné a gépeket a földnek, ezzel rövid időn belül ezrek halálát okozva.

De a pénzügyi támadások szerepe is megnőhet: komplett nemzetek nyugdíját, és összes digitálisan jegyzett vagyonát lehetne lenullázni, akárcsak a Die Hard negyedik részében láthattuk.

Talán eddig is csak a szerencsén múlt, hogy nem volt még ilyen jellegű támadás, de arra mérget vehetünk, hogy még a mi életünkben be fog következni egy precedens jelentőségű kibertámadás, melyet kiberterroristák fognak majd elkövetni...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika harmadik világháború globális kataklizma kiberterrorizmus


Megtekintések száma: 193841

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet