Óriási tudományos áttörés: az MIT nanoméretűre zsugorított egy tárgyat! Ez mindent megváltoztathat!

2022. december 25., vasárnap




A döbbenetes felfedezésről a CNN is beszámolt!

Csak lézer és némi teljesen hétköznapi, nedvszívó zselé kellett ahhoz, hogy ezredrészére kicsinyítsenek le egy szerkezetet.

Óriási áttörést értek el a hónap során a Massachusetts Institute of Technology kutatói: felfedezték, hogyan lehet laboratóriumi alapfelszerelésekkel tárgyakat nanoméretűre, vagyis az egy ezredrészükre zsugorítani.

Az eljárás viszonylag egyszerű: a lézer mellett némi nedvszívó zselé kell hozzá - utóbbi például a pelenkákban is megtalálható.

A CNN leírása szerint először a lézer segítségével megformáznak egy háromdimenziós struktúrát a zseléből, majd erre rögzítik az alkatrészeket - ez lehet fém, de DNS is - és végül lekicsinyítik a gélszerkezetet.

Az egyik kutató ezt a filmre való fényképezéshez hasonlította azzal, hogy a zsugorítás során is előbb egy látens képet alkotunk, amikor egy érzékeny anyagot - a zselét - fényhatásnak teszünk ki, majd létrehozzuk ebből a valódi képet, amikor egyéb anyagokat adunk hozzá. 

Mint amikor előhívósavba merítjük a filmet, és a fehér papíron ezután kibomlik az, amit lefényképeztünk.

Az eljárást implóziós fabrikációnak nevezték el, és a már bejáratott expanziós mikroszkópia nevű nagyítási eljárás megfordításával fedezték fel. 

Utóbbit eredetileg az agysejtek felnagyítására dolgozták ki. Úgy működik, hogy a sejteket beinjekciózzák egy zselébe, melyet aztán felnagyítanak, így megnő vele a benne lévő sejt is. 

Mindezt azért, hogy a sejt könnyebben látható, könnyebben vizsgálható legyen.

Nem az implóziós fabrikáció az első zsugorítási eljárás, de a CNN szerint eddig hasonló lézeres technikákkal csak kétdimenziós objektumokat tudtak létrehozni, más, háromdimenziós tárgyakat zsugorító eljárások pedig túl lassúak voltak, és a legtöbb laboratóriumban sokkal nehezebben lehetett kivitelezni őket. 

Csak teljesen steril körülmények között volt rá lehetőség, ami ennél az új eljárásnál nem kell, mivel a zselé védi a zsugorítandó anyagokat.

A zsugorításnak nagy haszna lehet a mindennapi életben. 

Az egyik terület, amit kutatnak, az, hogy hogyan lehet nanorobotokat adni a rákgyógyszerekhez, annak érdekében, hogy a robotok megkeressék a szervezetben a rákos sejteket, és így a gyógyszer csak azokat pusztítsa el, az egészséges sejtekben pedig ne tegyen kárt. 

Egészen más terület a techipar: itt a mikrocsipeket a zsugorítással gyártott nanocsipek válthatják fel, hogy még kompaktabbak lehessenek a kütyüink.

Az MIT kutatói szerint ez a technológia a jövőben könnyen széles körben hozzáférhetővé válhat, elmondásuk szerint akár iskolában, sőt, otthon is lehet majd zsugorítani, mert az eljárás során nem kell mérgező anyagokat használni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes felfedezés


Megtekintések száma: 52590





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet