Óriási tudományos felfedezés: megvan a 4. dimenzió, és nem az idő az: átalakíthatja a világunkat!

2023. július 23., vasárnap




Nagy port kavart a tudományos világban az európai és amerikai tudósok nagyjából egyidőben tett közlése: úgy vélekednek, hogy most először ténylegesen sikerült megfigyelniük az általunk megtapasztalt világon túli negyedik, térbeli dimenziót. Hatalmas áttörésről van szó.

Jelentős felfedezésről számoltak be a napokban a Nature nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmányokban dimenziókutatással foglalkozó tudósok, bizonyítva a negyedik térdimenzió létezését: laborkörülmények között sikerült reprezentálniuk a világunk egy új, ismeretlen világ “részét”, mely alapjaiban változtathat meg mindent, amit eddig a négydimenziós valóságról tudni véltünk.

A jelenlegi ismeretek szerint az általunk ismert világegyetemet háromdimenziósnak tartjuk, amiben a tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van. A negyedik dimenzió ezzel szemben a tárgyak kiterjedését írja le.

A szakemberek szerint a felfedezés a tudomány szempontjából is komoly hatással lehet az emberiségre: 

Új határok nyílhatnak meg a területtel foglalkozó tudósok előtt, amelyek végső soron számos új ismerettel gazdagíthatják a téma érint érdeklődőket. De a felfedezésnek fontos következményei is lehetnek az alapvető tudományokra nézve, így aztán idővel mindennapi életünkre nézve is.

“Fizikai értelemben nem rendelkezünk olyan térbeli rendszerrel vagy eszközzel, amivel egyszerűen beléphetnénk ebbe az új világba” – magyarázta a felfedezés egyik leglényegesebb pontját Mikael Rechtsman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora.

(A vonatkozó tanulmányokat itt és itt találja.) Vagyis a kutatók a szó legszorosabb értelmében véve nem átléptek egy eddig, az emberiség előtt még ismeretlen térbe, csupán megtalálták azt az ajtót, azt a módot, ami szükséges a negyedik dimenzióban tapasztalható jelenségek alapvető megértéséhez, későbbi tanulmányozásához. 

Azt is elsősorban matematikai alapú áttörések révén.

A kísérletek egyik részében a tudósok a könnyű részecskék viselkedését tanulmányozták egy speciálisan készített üveg és a fény segítségével: a fizikai bemenetek elektromos töltéssel való szimulálásával megfigyelték, hogyan viselkedett a fény, mely idő alatt egy sor szabálytalanságra lettek figyelmesek: például visszapattant a szélekről.

A kutatás nagyszerűsége pedig épp ebben rejlik: ezen szabálytalanságok többsége “hivatalosan”, az eddigi ismeretek birtokában nem lehetett volna megfigyelhető, hacsak nem a negyedik dimenzióra jellemző paraméterek dolgoznak a háttérben.

Mindez nehezen érthető lehet még annak is, aki értően tudja elolvasni a teljes tanulmányokat. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány összeesküvés felfedezés


Megtekintések száma: 82191





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet