Óriási változás a boltokban: elhagyják a műanyag csomagolásokat

2019. december 11., szerda




A gyümölcsök és zöldségek pedig frissentartó bevonattal lesznek kezelve

Egy különleges ehető bevonatnak köszönhetően nem igényelnek csomagolást, és tovább maradnak érettek a gyümölcsök. Amerikában bevált, most Európában is kipróbálják.

Ezen a héten először kerül a boltokba olyan frissen tartó bevonattal kezelt avokádó, amelynek hatására a gyümölcsök kétszer tovább maradnak érettek

– írja a The Guardian.

Az újfajta bevonat növényi összetevőkből készül, és amellett, hogy tovább tartja frissen a gyümölcsöket, védőréteget képez rajtuk, ezzel helyettesítve a műanyag csomagolást.

A technológiát tavaly kezdték alkalmazni Amerikában, ahol egy év alatt kevesebb, mint a felére csökkent az élelmiszerláncok által termelt hulladék mennyisége olyan friss élelmiszerek esetében, mint az alma, a spárga, a lime vagy a citrom. 

A bevonat most először kerül európai piacra, egyelőre Dánia és Németország nagyobb élelmiszerláncaiban lehet majd kapni így kezelt avokádót.

Az Apeel Scences által kifejlesztett ehető, ízetlen védőréteg a frissentartás szempontjából két funkciót lát el: szabályozza, hogy a gyümölcsök és zöldségek milyen mértékben veszítenek nedvességtartalmukból, illetve milyen mértékben jutnak oxigénhez.

Európában évente átlagosan 143 milliárd euró értékű, közel 88 millió tonna hulladék termelődik élelmiszerekből.

Statisztikák szerint a német háztartásokban minden ötödik élelmiszer, tehát körülbelül 6,7 millió tonna étel végzi a szemetesben.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS!


Megtekintések száma: 40375





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet