Örök életű 5D-s adattárolást fejlesztettek brit kutatók

2016. február 20., szombat




Évmilliárdokon át működőképes, ötdimenziós digitális adattárolót fejlesztettek nanoszerkezetű üveg felhasználásával a Southamptoni Egyetem kutatói.

[dropcap]A[/dropcap]z egyetem optoelektronikai kutatóközpontjának (ORC) tudósai a digitális adatok 5D-s rögzítési és visszakeresési eljárását az ultragyors lézerírásra alapozva alkották meg.

Az új technológia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: tárolókapacitása lemezenként 360 terabyte, akár ezer Celsius-fokot elvisel, szobahőmérsékleten az élettartama virtuálisan korlátlan (13,8 milliárd év 190 fokon).

5-dimenzios-adattarolo

A tudósok szerint ezzel megnyílik az út az adatok örök tárolása előtt – írta a Phys.org.

A dokumentumokat ultragyors lézerrel rögzítik, mely igen rövid és intenzív fényjelekkel működik, az adatokat öt egymástól öt mikrométerre (a méter egy milliomod része) lévő nanoszerkezetű pontok három rétegére írták.

A maguktól összeálló nanoszerkezetek megváltoztatják az üvegen átfutó fény útját, módosítják a fény polarizációját, melyet optikai mikroszkóp és a polarizáló lencsékben működőhöz hasonló szerkezet kombinációja olvas ki.

5-dimenzios-adattarolas

Az információt öt dimenzióban kódolják, azaz a nanostruktúrák elhelyezkedésének három dimenziójához a méretet és az irányt is hozzáadják.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 5979





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet