Örök életű létformát találtak!

2015. december 25., péntek




Egy olyan élőlényt találtak a kutatók, mely képes regenerálódni, megújítani elöregedett sejtjeit, így lényegében örök életű.

A hydra néven ismert, gerinctelenek törzsébe tartozó életforma egyik különleges képessége az, hogy képes küzdeni saját öregedése ellen. 

Az összes szervét képes oly módon lecserélni, hogy így saját maga is teljesen megújul. Nevét onnan kapta, hogy a csőszerű élőlény különböző csápokkal rendelkezik, akárcsak egy polip.

Azért is jelentős a mostani felfedezés, mert bár korábban is találtak hasonló élőlényeket, melyek képesek voltak megújítani önmaguk sejtkészletét, lassan, de mégis öregednek.

A hydra azonban nem öregedik, így ténylegesen képes örökké élni.

A hydrához hasonló életformák tanulmányozása rengeteget segítene az élet meghosszabbítására tett kísérletekben.

dns-lanc

Nem sci-fi

Az örök élet kutatása nem tudományos fantasztikum. Rengeteg híres, nagyra tartott tudós játszott már a gondolattal. 

A korunk legnagyobb tudós lángelméjének tartott Stephen Hawking a róla szóló dokumentumfilm Cambridge-i bemutatóján kijelentette, hogy lehetségesnek tartja az örök életet.

orok-fiatalsag

Korábban voltak hírek már arról, hogy egy kaliforniai cég megoldotta az örök élet kérdését, ráadásul egy elég beteg ötlettel álltak elő az ügyben.

Ha a jövőben képesek lesznek a kutatók meghosszabbítani az életet, akkor bár alapvetően sokkal tovább élhetünk, a különböző ma még mindig nem gyógyítható halálos betegségekkel nem bírnánk elbánni. 

Azonban akadnak olyan vélekedések, mely szerint egy ilyen sejtmegújító képességekkel rendelkező ember immúnis lenne a rákra, vagy egyéb kórképekre.

tudomány örök élet


Megtekintések száma: 22441





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet