Orosz matematikusok szerint ez lehet a megfejthetetlen Voynich-kézirat rejtélye!

2017. április 24., hétfő




Azt állítják, feltörték a kódot, és megvan az egész kézirat megoldása.

A Voynich-kézirat a világ legrejtélyesebb kézirata. Annál is inkább, mert mind a mai napig nem sikerült megfejteni pontos jelentését.

Sőt, gyakorlatilag egy idegen nyelvről lehet szó, legalábbis nagyon sokáig így sejtették, mivel egyetlen szót sem sikerült belőle dekódolni. Egy időben már az is felmerült, hogy lehet, hogy nincs is értelme az egésznek, és valójában csak egy kitalált nyelvről lehet szó.

Rengetegen próbálkoztak a megfejtésével az idők során. Profi kódfejtők, kutatók, régészek, tudósok, és még maga a CIA is.

Azonban senkinek sem sikerült közelebb jutnia a végső megoldáshoz.

Most azonban orosz matematikusok állítják, hogy talán rájöttek, mi is lehet valójában a Voynich-kézirat.

A 600 éve megfejtetlen kód feltörhetetlen volt, egészen eddig. Az oroszok azonban állítják, hogy megfejtették a kézirat körüli misztikus kirakót.

Egy rendkívül szokatlan, mondhatni szinte csak nagyon ritkán alkalmazott egyedi kódejtési eljárást próbáltak ki a kéziraton. Vették a kézirat szövegét, annak teljes tartalmát, majd eltávolították belőle a szóközöket.

Ezután egy hihetetlenül hosszú, látszólag orosz név jött ki.

Jurij Orlov szerint, aki szintén részt vett a kutatásban – egyértelmű volt, hogy nem lehetett orosz információ, vagy nyelv, annak ellenére, hogy az így kapott hihetetlenül hosszú kifejezés valóban olyan volt, mint egy orosz név.

Később új módszerekkel próbálkoztak, és többek között az európai nyelvekkel is összehasonlították, köztük az ősi magyar nyelvvel, de nem találtak egyezést, ugyanakkor voltak szavak, melyek így értelmet nyerhettek a szövegben.

Ez azonban statisztikailag kicsi volt, ezért el is vetették.

Készítettek egy pusztán statisztikai adatokon és számításokon alapuló „térképet” is a szövegről. Ezek alapján a kézirat szövege 60%-ban angolnak látszik, némettel vegyítve, 40%-ban spanyolnak, vagy latinnak.

Azt senki sem érti, hogy ez hogy jöhetett ki,d e elképzelhető, hogy a dekódolt szövegek valóban így íródtak meg, vagyis a kézirat rengeteg nyelven tartalmaz információt, talán ezért is nem sikerült még megfejteni.

Arra ugyanis senki sem gondolt korábban, hogy az egyes oldalak dekódolt információi más-más nyelven lehetnek.

Végső soron bár az orosz matematikusok sem kaptak egyértelmű megfejtést – ehhez még rengeteg kutatásra lesz szükségük – annyit azért elárultak, hogy a Voynich-kézirat sokak számára kiábrándító lehet.

Ugyanis az előzetes vizsgálataik szerint a szövegek kapcsolatban vannak a képekkel, és valószínű, hogy különféle gyógynövények leírásai, és botanikai ismeretek lehetnek leírva benne.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan titkos kódok


Megtekintések száma: 74410





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet