​Oroszország és Irán megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai választásokba

2020. október 22., csütörtök




Oroszország és Irán megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai választásokba - jelentette be szerdán este John Ratcliffe, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője egy váratlanul összehívott sajtókonferencián.

A tájékoztatón jelen volt Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is.

Ratcliffe, a hírszerzés csúcsvezetője közölte: bizonyítást nyert, hogy amerikai választói regisztrációra vonatkozó információk kerültek külön-külön Oroszország és Irán birtokába, és e két ország hamis információk terjesztésével megpróbálta befolyásolni az amerikai választókat.

A választói regisztráció a legtöbb helyen nyilvános. Ratcliffe megerősítette: kormányzati tisztségviselők

AZ ELMÚLT HETEKBEN ÉSZLELTÉK, HOGY "IRÁN HAMIS E-MAILEKET KÜLDÖTT A VÁLASZTÓK MEGFÉLEMLÍTÉSÉRE, TÁRSADALMI NYUGTALANSÁG FELSZÍTÁSÁRA ÉS TRUMP ELNÖK BEMOCSKOLÁSÁRA".

A hírszerzés vezetője ezzel azokra az elmúlt napokban megjelent e-mailekre, levelekre, közleményekre utalt, amelyeket állítólagosan szélsőséges csoportok - vagy azok nevében - tettek közzé, azt a látszatot keltve, mintha e csoportoknak közük volna Donald Trumphoz. Szerdán például olyan elektronikus levelek kerültek nyilvánosságra, amelyeket a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű, Trumpot támogató radikális szervezet nevében publikáltak.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője közölte:

DONALD TRUMP UTASÍTOTTA A KORMÁNYZATI ÜGYNÖKSÉGEKET, HOGY AKTÍVAN FIGYELJÉK ÉS HIÚSÍTSÁK MEG AZ AMERIKAI VÁLASZTÁSOKBA BEAVATKOZNI PRÓBÁLÓ BÁRMINEMŰ KÍSÉRLETET.

"Nagyszerű munkájuknak köszönhetően leállítottuk Amerika ellenségeinek kísérletét a választásunk aláásására" - fogalmazott Deere.

Amerikai sajtójelentések szerint a kérdéses e-maileket jelenleg is vizsgálják. 

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) idézett egy neve elhallgatását kérő hírszerzési szakembert, aki szerint vizsgálják azt is, hogy vajon iráni hackereknek sikerült-e beférkőzniük a Proud Boys hálózatába vagy internetes oldalára és onnan közzétenni fenyegető tartalmakat.

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. 


Megtekintések száma: 4744





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet