Orvosi áttörést értek el: 3D nyomtatással elkészült az első működő, emberi mini máj

2019. december 24., kedd




Az emberi szervek mesterséges előállításának kapujában állunk, szinte hetente érkezik hír újabb áttörésről. Most a máj van soron, egy új áttörés közelebb vihet ahhoz, hogy véget vessünk a donorszervek szűkös ellátásának.

Egy csapat brazil kutató sikeresen bioprintelt egy apró sor organoidot, melyek rendelkeznek az emberi máj teljes funkcionalitásával, jelentette az Agência FAPESP brazil hírszolgálat. 

Az organoidok többek között képesek fehérjék termelésére, vitaminok tárolására és epe kiválasztására. 

A kutatók az emberi őssejtek tenyésztésével és átprogramozásával, majd 3D-ben, rétegekben történő kinyomtatásával hozták létre a szöveteket.

A vizsgálatot a Humán Genom és Őssejt Kutató Központban (HUG-CELL) végezték. A São Paulo Egyetemen (USP) üzemeltetett HUG-CELL az egyik kutatási, innovációs és terjesztési központ (RIDC), amelyet a FAPESP finanszíroz. Noha a „mini-máj” ellátja egy emberi máj funkcióit, sajnos még mindig messze van a tényleges teljes méretű májtól. 

"További eredményeket kell még elérnünk, amíg meg nem kapjuk a teljes szervet, de jó úton haladunk a nagyon ígéretes eredmények eléréshez" - mondta Mayana Zatz, a Biofabrication folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője.

A nyomtatott máj nemcsak a donorszervek szűkösségét oldhatja meg, de biztonságosabb is lehet.

"Egy másik fontos előnye a kilökődés nulla valószínűsége, mivel a sejtek a betegből származnak" - teszi hozzá Zatz.

Ígéretes eredmények

A sejtek egyenkénti kinyomtatása helyett a csoport új technikát fejlesztett ki, amely magában foglalja a sejtek csomópontokba történő csoportosítását.

Ezeket a sejtcsomókat ezután egy hidrogélszerű biotintával keverik össze, és háromdimenziós rácsban nyomtatják ki. A kutatók szerint az új nyomtatott mini szervek sokkal hosszabb ideig kitartanak, mint a korábbi szervnyomtatási próbálkozások eredményei.

„A mostani szakaszban még nem hívhatjuk szöveteknek őket, mert szétszórtak, de amint azt a kutatásunk is kimutatta, már képesek megtisztítani a vért a méreganyagoktól, és albuminot előállítani és szekretálni, ami egy csak a máj által termelt fehérje” - mondta tanulmány vezető szerzője, Ernesto Goulart.

A kutatók már azon gondolkodnak, hogyan méretezzék mini-májukat teljes szervi méretre.

"Kis méretben hoztuk létre őket, de némi befektetéssel és további munkával könnyen megnövelhetőek" - tette hozzá Goulart.

Mesterséges máj előállítására világszerte számos kísérlet zajlik, nem is eredménytelenül.

A siker ma már minden jel szerint valóban közeli.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség


Megtekintések száma: 86861





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet